Istorijska čitanka

Dogodilo se na današnji dan, 14. januar

Photo: Wikimedia/Ilustracija

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koji su obeležili današnji dan.

OTVORENA SRPSKA ČITAONICA

Godine 1842. u Irigu je srpski pisac i iguman manastira Krušedol Dimitrije Krestić otvorio Srpsku čitaonicu. Na svečanosti prilikom otvaranja, prvi njen predsednik, Kiril Neofitović, sveštenik, obratio se prisutnima rečima: "da svi skupa revnosno služe narodu i da ne samo slavom nego i delom na oltar prosvešćenija žrtve prinose".

Srpska čitaonica u Irigu je čitavih stotinu godina primala svu važniju srpsku štampu kao i strane časopise, ali su ovu dragocenu zbirku 1944. tokom Drugog svetskog rata, uništile hrvatske ustaše.

OSNOVANA MATICA SRPSKA

FOTO: Wikimedia

Na današnji dan 1826. godine u Pešti osnovana Matica srpska na inicijativu Jovana Hadžića i uz pomoć bogatih srpskih trgovaca iz Pešte i Budima.

To književno i kulturno društvo odigralo ogromnu ulogu u procvatu nauke i kulture Srba u Vojvodini. Ubrzo po osinivanju počelo da izdaje "Letopis Matice srpske", najstariji srpski književni časopis. 1864. preseljena u Novi Sad.

ROĐEN GLUMAC MIHAJLO PASKALJEVIĆ

Srpski glumac Mihajlo Paskaljević "Bata", koji je široku popularnost stekao nizom uloga u humorističkim televizijskim serijama i u filmskim komedijama poput "Sumnjivog lica", "Diližanse snova" i filma "Silom otac", rođen je 1923.

Upečatljive kreacije u pozorištu ostvario je kao kapetan Jerotije u "Sumnjivom licu" Branislava Nušića i Estragon u drami "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa.

EVROPSKA SONDA SE SPUSTILA NA TITAN

Godine 2005. posle sedam godina putovanja, evropska sonda "Hajgens" uspela je da se spusti na Saturnov mesec Titan i pošalje prve fotografije kontroli leta u Darmštatu.

ČUVENI VOZ BEOGRAD-KOSOVSKA MITROVICA

Voz koji je ujutru iz Beograda krenuo put Kosovske Mitrovice zaustavljen je popodne u varošici Raška. "Promotivni" voz, kojim je trebalo da posle 18 godina, ponovo započne redovna železnička linija Beograd - Kosovska Mitrovica, zaustavljen je oko 16.30, posle informacije da prištinske vlasti nameravaju da uhapse mašinovođu i osoblje.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh