Istorijska čitanka

SUTRA JE MALI BOŽIĆ: Ovo svaka ženska osoba DO PONOĆI mora da uradi!

Photo: Flicr/Ilustracija

Veoma je važno da ovo danas uradite!

Prema narodnom verovanju, ovaj dan obiluje živopisnim obredima i radnjama.

Govorilo se kako pravoslavnu Novu godinu treba dočekati budan, te su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni. One su pre svanuća, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa kako padne ta cipela u tom pravcu će otići, tačnije udati se.

Večeras dočekujemo pravoslavnu Novu godinu, a evo koji praznici nas očekuju u JANUARU i koje OBIČAJE TREBA ISPOŠTOVATI 

U pojedinim delovima Srbije devojke su gatale tako što su ispod tanjira stavljale razne predmete. Koji tanjir devojka izvuče, takav će joj biti suprug. Stavljale bi garež iz šporeta (tamnoput), češalj (krezub), ogledalo (lep), knjigu (pametan), hleb (dobar), vunu (maljav), novčić (bogat), ljutu papriku (opasan).

Na prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić.

Žene povodom ovog praznika pripremaju dan unapred poseban kolač, pogačice od pšeničnog brašna - vasilice.

Neki vasilicu pune sirom kako bi godina bila bogata, a drugi premazuju medom, da godina bude slatka i vesela. Spremaju se od kiselog ili lisnatog testa, a nekim krajevima se vasilica pravi i od kukuruznog brašna.

Sasvim lična priča: Ovako sam slavila Božić sa svojim dedom patrijarhom Pavlom 

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćice pripremaju šuplje grančice zove, vežu ih u snop pa njime izvade kružiće testa koje kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka, 250 g margarina, med za premazivanje.

Priprema: Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom 15 minuta. Ponovite to još dva puta dok ne potrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.

Služite tople i prelivene medom.

Vasilice sa medom

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh