Beograd

Avion iz Egipta blokirao aerodrom "Nikola Tesla", nema ni poletanja ni sletanja

Photo: BKTVNews

Sve dežurne ekipe su na terenu.

Aerodrom  "Nikola Tesla Beograd" privremeno je zatvoren za poletanja i sletanja jer je avion egipatske kompanije, koji je bez putnika sleteo na aerodrom, ostao na pisti usled tehničkih problema.

U novom saopštenju aerodroma se precizira da je reč o avionu egipatske kompanije "Idžipt er" (Egypt Air) tipa "boing 737-800".

Foto: Printskrin beg.aero

Avion je bez putnika sleteo u 04.11 časova na beogradski aerodrom i ostao na poletno-sletnoj stazi usled tehničkih problema. U saopštenju se dodaje da će aerodrom biti zatvoren na dva sata.

Izvršni direktor aerodroma Žarko Suvačarov izjavio je za RTS da je aerodrom pokrenuo sve mere i postupke za vanredne situacije radi uklanjanja aviona, a vazduhoplovi drugih kompanija preusmeravaju se na aerodrome u susednim državama u regionu. Na pitanje RTS-a koliko će trajati ovakvo stanje, Suvačarov je rekao da ne može da kaže određeno dok se ne utvrde tačno načini na koje se tehnički može izvesti uklanjanje vazduhoplova, jer su, kako je naveo, svi točkovi glavnog stajnog trapa oštećeni.

"Sam postupak zahteva ozbiljniju pripremu i dugotrajniju aktivnost. Tako da sigurno u narednih nekoliko sati aerodrom neće biti otvoren za javni avio prevoz", rekao je Suvačarov za RTS.

Situacija na aerodromu je, kako je rekao, vanredna.

Foto: Printskrin jutjub rts.rs

"Avion ''Idžipt era'' ((Egypt Air), koji je obavljao čarter let iz Beograda, prazan je sleteo na naš aerodrom i zbog tehničkih problema na stajnom trapu ostao je na poletno-sletnoj stazi negde na sredini. Aerodrom je pokrenuo sve mere i postupke za vanredne situacije radi uklanjanja vazduhoplova, ali taj postupak zahteva duži vremenski period, te je nezahvalno davati prognoze koliko će to trajati", rekao je Suvačarov.

Kako je dodao, avioni drugih aviokompanija i srpske nacionalne kompanije "Er Srbija" koji su bili u vazduhu i dolazili u Beograd, preusmereni su na alternativne aerodrome.

"Neki od njih su sleteli na niški aerodrom, do ispunjenja njegovog kapaciteta. Kompanije imaju u svojim procedurama određene alterantivne aerodrome u okolini, koje koriste u slučaju da je naš aerodrom zatvoren, pa se koriste, osim Niša i aerodromi u susednim državama u regionu, kao što su aerodromi u Temišvaru, Budimpešti..", objasnio je Suvačarov.

Letovi će do normalizacije saobraćaja i otvaranja aerodrome biti preusmeravani na okolne aerodrome, navodi se u saopštenju Er Srbije.

Kada je reč o putnicima koji ovog jutra putuju iz Beograda, njima će sve informacije biti dostupne na aerodromu i putem kol centra Er Srbije. Putnici se obaveštavaju da informacije o statusu svog leta potraže na www.beg.aero , kao i na telefon službe informacija 209-4444 ili u izabranoj avio-kompaniji.

U ovom trenutku je, kako se napominje, neizvesno vreme poletanja u jutarnjem špicu ka 15 destinacija.

Er Srbija je u stalnom kontaktu s nadležnima na Aerodromu "Nikola Tesla" i obaveštavaće putnike o novim vremenima poletanja.

U saopštenju se dodaje da je bezbednost gostiju i članova posade najvažniji prioritet za Er Srbiju.

 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 

September 12th. All flights - delayed!

Објава коју дели Robert Coban (@robert_coban) дана

Kako saznaje N1 u Centru za istraživanje nesreća u saobraćaju, na avionu su se blokirali točkovi glavnog stajnog trapa i zapalile sve četiri gume, a povređenih nema.

Svi letovi odloženi su jutros na dva sata. Sve dežurne ekipe beogradskog aerodroma reagovale su prema utvrđenim procedurama, kaže se u saopštenju.

Mihajlović:Zapalile se gume aviona,na aerodromu sve bezbedno

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je jutros, povodom privremenog zatvaranja aerodroma "Nikola Tesla", da su se na avionu egipatske kompanije koji je blokirao pistu zapalile gume i istakla da je najvažnije da je sve trenutno bezbedno.

Mihajlovićeva je za TV Prva rekla da se očekuje da će aerodrom za tri sata početi redovno da radi, odnosno oko podneva.

Ona je pojasnila da su se zapalile gume na avionu egipatskog aviona i da je pitanje za kompaniju da vidi šta se desilo.

"Za sve nas je važno da je sve u redu. Sada se očekuje tehnička služba, ozbiljne analize, istražne radnje, da bi kompanija znala šta se desilo", navela je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da nije prvi put da dođe do ovakve situacije, navodeći da je aerodrom pokazao da može da se nosi sa ovakvim situacijama.

Avion sa 173 putnika hitno sleteo na aerodrom "Nikola Tesla"

Izvor: Tanjug, N1, RTS
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh