Beograd

“Karić fondacija” finansira podizanje spomenika Juriju Gagarinu u Beogradu

Photo: BKTVNews/M. Zarić

Spomenici mađarskom vojskovođi Janošu Hunjadiju i ruskom astronautu Juriju Gagarinu biće podignuti u Beogradu, odlučeno je danas u Skupštini grada.

Na Novom Beogradu, u ulici koja nosi njegovo ime kod broja 155, biće podignut spomenik Juriju Gagarinu, a sredstva za njegovo podizanje obezbediće "Karić Fondacija". Spomenik se i podiže na inicijativu Dragomira Karića, zamenika šefa poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Rusijom u Skupštini Srbije.

"Inicijativa za podizanje spomenika velikom ruskom pilotu Juriju Gagarinu, potekla je u cilju ojačavanja veza dva bratska naroda, Srba i Rusa. Osim toga, tu je i veliko poštovanje prema čoveku koji je kao veoma mlad, sa samo 25 godina, napravio revoluciju u čovečanstvu i prvi poleteo u kosmos. Čast nam je da će "Karić Fondacija" finansirati spomenik tako velikom čoveku", istakao je Dragomir J. Karić za BKTVNews.

Hunjadiju, u srpskom narodu poznatijem kao Sibinjanin Janko, spomenik će biti podignut na Zemunskom keju, sredstvima koje obezbedi Ambasada Mađarske u Srbiji. Spomenik se podiže na inicijativu mađarske ambasade, kako bi se kod građana širila svest i istorijskoj povezanosti dva naroda.

Pored toga, Skupština grada donela je odluke o imenovanju više ulica i trgova na teritoriji glavnog grada. 

 

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh