Društvo

Amerika izdala upozorenje za Balkan! Stižu nam žestoke poplave, oluje i sneg usred marta!

Photo: Vikipedija/Ilustracija

Američka meteorološka služba "Akjuveder" (AcuWeather) objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog češtih padavina.

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

Akjuveder upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi Akjuveder.

Spremite se, dolazi nam RUSKA ZIMA, nećemo izlaziti iz DEBELOG MINUSA! (TABELE)

Kako napominje da promena na blaže vreme s kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

"Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

RHMZ izdao RANO UPOZORENJE: U Srbiju stižu ledeni dani! (FOTO+TABELE)

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava Akjuveder.

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
2 KomentaraNa vrh