Društvo

Ašanin: Za tri godine Srbija dobija novi Klinički centar

Photo: Pixabay/Ilustracija

Posle višedecenijskog čekanja i najavljivanja, rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, ali i gradnja nove zgrade, uskoro počinje.

Ugovor sa konzorcijumom koji je dao najbolju ponudu je potpisan, a poslednje pripreme pred početak radova se privode kraju. Vrednost investicije je skoro sedamdeset miliona evra.

Zgrada KCB počela je da se gradi sedamdesetih godina prošlog veka ali nikada nije završena.

Na listi čekanja u Srbiji 72.000 pacijenata

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je Poliklinika otvorena 80-ih godina prošlog veka ali da je ostatak zgrade ostavljen zubu vremena.

"Mi smo se malo i umorili od čekanja ali za tri godine Srbija će dobiti novi Klinički centar u Beogradu", tvrdi Ašanin.

Radovi će se odvijati u dve faze.

"U prvoj fazi će se raditi nova kula KCS i rekonstrukcija postojećeg prostora. U prvoj fazi dobijamo Urgentni centar, 500 novih kreveta od čega 150 na intezivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu labaratoriju", objašnjava Ašanin.

Poliklinika, koja je srce KCS, radiće normalno tokom izvođenja radova. Direktor KCS obećava da pacijenti tokom rekonstrukcije neće trpeti.

"Pacijenti neće ništa osetiti iako kroz ovu ustanovu svaki dan prođe bar 2.000 pacijenata", tvrdi Ašanin.

Vučić obišao KCS pred početak rekonstrukcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Klinički cebtar Srbije kako bi se obavestio dokle su stigli pripremni radovi na izgradnji nove kule i rekonstrukciji postojeće zgrade Kliničkog centra.

FOTO: Tanjug/Rade Prelić

Građevinski radovi, kako je ranije danas, najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar počeće u septembru, ugovor je potpisan, a izvođači imaju obavezu da do 24. avgusta dostave bankarsku garanciju Evrospkoj investicionoj banci koja finansira projekat.

Izvođač radova biće konzorcijum koji čine GH Holding i Delta inženjering, a planirano je da radovi budu završeni do 2022. godine

Izvor: RTS/Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh