Društvo

Ðorđević: Bilo je propusta u radu Centra na Novom Beogradu, niko neće proći nekažnjeno

Photo: Tanjug

Vanredni nadzor u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu utvrdio je da je bilo propusta u radu centra, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Đorđević je rekao da će se time će se dalje baviti tužilaštvo.

On je na konferenciji za novinare rekao da su komunikacija sa lokalnim samoupravama i pitanje bezbednosti dve krucijalne stvari kojima će se ministastvo baviti.

Ministar je nakon sastanka sa predsednicima centara za socijalni rad na teritoriji cele Srbije, kao i predstavnicima reprezentativnih sindikata u oblasti socijalne zaštite povodom ubistava žena koja su se desila u centrima za socijlani rad na Novom Beogradu i Rakovici, novinarima rekao da nije dužnost Ministarstva za rad da krivično goni i otpušta i da odluku o smenama zaposlenih u centrima mora da donese lokalna samouprava koja i postavlja direktore centara.

Jeziva tišina: Maja Đorđević i njen sin zajedno sahranjeni na groblju Orlovača (FOTO)

"Smene mora da pokrene lokalna samouprava, niko neće proći nekažnjeno, vanredni nadzor je izvršen nad radom centra za socijalni rad na Novom Beogradu, a nadzor će biti izvršen i u centru u Rakovici kada se za to steknu uslovi, jer se zaposleni u centru koji treba da daju izjave nalaze ne lečenju zbog ranjavanja", naveo je Ðorđević.

On je dodao da je Ministarstvo izdalo nalog direktorima centara za socijalni rad da se svako ponašanje koje može ugroziti bezbednost radnika i stranaka prijavi policijskim upravama ili stanicama i da se o tome izvesti ministarstvo.

Ðorđević je doneo obavezujuće Uputstvo o načinu realizacije obaveze centara za socijalni rad u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a rekao je i da će ministarstvo u najkraćem roku uraditi i posebno uputstvo koje se tiče viđanja deteta i roditelja sa kojim ne živi u tzv. "kontrolisanim uslovima".

"Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i vršenje reorganizacije, da kada se desi prirodni odliv kadrova oni na vreme budu zamenjeni novim", rekao je Ðorđević novinarima.

On je istakao da su sve navedene mere kratkoročne, ali da su dugoročne sistematske mere ono što je potrebno za rešenje problema u korenu.

"Te mere sprovodi celo društvo, kroz obrazovanje, edukaciju..Možda je za sve ovo bilo vreme pre 20 godina, ali mi smo spremni da to uradimo sada", rekao je Ðorđević.

Dodao je da je jedna od mera koja bi mogle da pomognu i izjednačavanje mišljenja socijalnog radnika sa tužiocem, kako bi mišljenje socijalnog radnika da li roditelj može da viđa dete ili ne imalo jednaku težinu kao sud.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti republike Srbije, Mirjana Veković rekla je da su problemi socijalne zaštite nagomilani i da ne mogu biti rešeni preko noći.

"Postoje četiri goruća problema, to su formiranje saveta, donošenje pravilnika o postupanju u kontrolisanim uslovima, povećanje bezbednosti u centrima za socijalni rad i policijsko obezbeđenje", navela je Veković.

Ona je ipak, istakla pitanje bezbednosti kao goruće rekavši da u traženju rešenja moraju da sarađuju ministarstvo za rad, MUP i ministarstvo pravde.

Veković je dodala i da je institucija "kontrolisanog viđanja" neprepoznata u zakonu.

"Instituciju kontrolisanog viđanja zakon ne prepoznaje, to se rodlilo zbog poremećenih porodičnih odnosa, nismo imali instrukcije za ponašanje u ovakvim situacijama", istakla je Veković.

Ona je apelovala na predstavnike medija da pažljivo izveštavaju o slučajevima ove vrste, rekavši da se ovde radi o urušavanju kompletnog sistema socijalne zaštite.

"Radnici su preopterećeni, preplavljeni problemima, rade po 18 sati dnevno, greške se prave. Oni su ogorčeni što nisu više pomogli iako su neki od njih i ranjeni, molim vas da zajedno dignemo kredibilitet celom sistemu socijalne zaštite", rekla je Veković novinarima.

Ona je istakla da ne može da se složi sa merama krivične i disciplinske odgovornosti svojih kolega, kao i da su oni "zatrpani toliko da nekada i ne vide stranku".

Direktor Centra za socijalni rad Pančevo, Zoran Albijanić rekao je da se radnici u centrima ne osećaju bezbedno, kao i da je pitanje obezbeđenja na nivou cele Srbije problematično pitanje.

"Mi imao kakvo takvo obezbeđenje, ali ako govorimo o svim centrma to pitanje je jako loše. Izloženi smo duševnim bolesnicima i ne osećamo se bezbedno. Mi ne bežimo od odgovornosti, ali ovde ima više strana koje su umešana i odogovorne, mi nismo jedini", naveo je Albijanić.

Izvor:
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh