Politika

Vučić šest sati sa Srbima sa KiM: Možda se nismo u svemu razumeli, ali smo se, u najgorem slučaju, dobro čuli!

Photo: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi na Kosovu i Metohiji, a posetu je započeo obilaskom manastira Banjska.

00: 07 "Možda se nismo u svemu razumeli, ali mislim da smo se večeras u najgorem slučaju dobro čuli"; "Država će proveriti ko koliko prima, dok neki uopšte nemaju primanja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, sumirajući celodnevni boravak na KiM, da je jasno da naši ljudi na Kosovu i Metohiji razumeju da racionalnim pristupom i razgovorom sa Albancima, ali i našim unutrašnjim dijalogom možemo da guramo zemlju napred.

"Mislim da smo se večeras u najgorem slučaju dobro čuli, možda se nismo u svemu razumeli, ali se jesmo dobro čuli i mislim da sam video i dobrim delom razumeo pogled upućen ka Beogradu i svima nama", rekao je predsednik Srbije novinarima, posle višesatnog razgovora sa Srbima, koji su u Laplje selo došli i sa severne i južne strane Ibre, sa celog Kosova i Metohije.

Kako je ocenio, bio je ovo težak, ali dobar dan, i da se pokazalo da su zapošljavanje i egzistencihjalni problemi ono što najviše brine naš narod.

"U jednom manjem delu možemo da pomognemo, u većem broju i ne, ali ono što je sigurno je da te probleme još bolje razumemo, da smo ih ''adresirali'' i da ćemo ih rešavati", rekao je.

On je takođe obećao da će država da proveri ko koliko plata prima, koliko plata isplaćuje istim licima, i koliko ima onih koji primaju plate i od Srbije i od Prištine..."dok neki nemaju nikakva primanja".

"Ono što je ključni problem je briga za bezbednost", rekao je Vučić, ali i ponovio da je jasno da Srbi na severu KiM i južno od Ibra imaju i različitih problema, ali da se vdielo da svi dobro razumeju da nam je potrebvan racionalan pristup i razgovor.

23:47 Vučić: OStanite hrabri i jaki, borite se za svoju zemlju i narod!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić skoro šest sati razgovarao je sa Srbima iz svih delova Kosova i Metohije u Lapljem selu, gde im je poručio da ostanu hrabri i jaki i da se bore za svoju zemlju i narod, sebe i svoje porodice.

"Želim da vam se svima zahvalim i da vas molim da ostanete hrabri i jaki i da se borite za svoju zemlju i narod, za sebe i svoje porodice", rekao je Vučić na kraju razgovora sa građanima.

On je muškarcima poželeo da više prate žene, koje su bile veoma angažovane večeras, i sa predlozima i sa inicijativama, "a mi ćemo se potruditi da ih više slušimo".

"Vama i vašim porodicama želim sve najbolje i celom narodu na KiM želim sreću, zdravlje, uspeh i napredak. Živela Srbija", završio je Vučić.

23:30 "Nije mi problem da sve čujem i saslušam, ali molim vas da imate u vidu da se krećemo po strašno tankoj žici"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara već pet i po sati sa građanima Kosova i Metohije u Lapljem selu, ističići da su i on i vlada posvećeni rešavanju svih njihovih problema, od egzistencijalnih do bezbednosnih, ali je istakao da svi moraju da razumeju da se krećemo "u ograničenom prostoru, po tankoj žici".

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Više hiljada građana došlo je danas popodne u Laplje selo iz različitih krajeva Kosova i Metohije, a do 23.30 sati je nekoliko desetina iskoristilo priliku da ukaže šta su njihovi problemi, pre svega egzistencijalni, od nezaposlenosti, pre svega mladih, nerešenih stambenih pitanja, zdravstvene, socijalne zaštite, škola, vrtića...

Predsednik Vučić je sve vreme razgovora bio na "crvenoj", direktnoj liniji sa Vladom Srbije, odnosno ministrima, koji su ga obavestili da će neki od problema biti rešeni.

"Nije mi problem da sve čujem i saslušam, ali molim vas da imate u vidu da se krećemo u ograničenom prostoru, po strašno tankoj žici", rekao je i ukazao da su mnogi od tih problema vezani za sporazume koji se postižu u okviru dijaloga u Briselu, te da zavise od prištinske strane, koja mnoge od njih ne sprovodi, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština.

On je rekao da veruje da će se saglkasiti da se današnja vlada bori mnogo više za Kosovo i Metohiju i za njih, nego što su to činile srpske vlade i pre nego što je takozvana nezavisnost proglašena.

Podsetio je da su mu i tokom dana na sastancima u Kosovskoj Mitrovici pominjali oružje, u strahu od "upada s juga", ali je i njima rekao i večeras kaže:

"Neću da dajem oružje. Hoću da pričam o vrtićima, školama...Ako imate četvoro dece, da imate i peto, da dovedemo fabrike, da privolimo ljude da otvaraju pogone", rekao je Vučić.

On je, međutim, rekao da i Srbi sa KiM treba da kažu šta je to što tamo gde žive može da bude održiv biznis, da predlože projekte, a država će dati pare.

23:02 Ksenija Božović: Ohrabrila nas je Vučićeva poruka

Potpredsednica Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da ju je ohrabrila poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ubice Olivera Ivanovića biti pronađene.

Božović je za sutrašnje izdanje Kurira rekla da ih je ohrabrila poruka predsednika Vučića da će počinioci gnusnog ubistva biti pronađeni bez obzira na nacionalnost, da li su Srbi, Albanci ili stranci.

"Ohrabrila me je kao građanina Kosovske Mitrovice i kao majku poruka da će se obračunati sa kriminalnom i korupcijom", rekla je Božović.

22:52 "Ovi iz Prištine se s vremena na vreme iživljavaju, pošto bi da pokažu da su država na svakom mestu!"

Predsednik Aleksandar Vucić izjavio je večeras u Lapljem selu, kod Prištine, da je ulaganje u privredu na Kosovu i Metohiji i zapošljavanje tamošnjih Srba od prioritetnog značaja i da je Srbija spremna da ponudi sve moguće pogodnopsti kako bi srpski investitori ulagali u pokrajinu.

"Možemo i da subvencionišemo i nikakve probleme im po tom pitanju nećemo praviti", poručio je Vučić u razgovoru sa Srbima u Lapljem selu, koji su uglavnom ukazivali da je za ostanak Srba u pokrajini potrebno više posla, škola, lekara...i svega ostalog što je potrebno za održivu budućnost.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, "ovi iz Prištine se s vremena na vreme iživljavaju sa tim, pošto bi da pokažu da su država na svakom mestu, pa, kada treba jedan koverat da samo zalepe, moraju da stave 22 pečata i ne znam čega, i još 13 markica ovakvih i onakvih..".

"Nema problema, stavite svih tih 13 markica, 70 pečata, ukoliko će ta srpska fitrma da zaposli neke Srbe na KiM" rekao je Vučić.

Naš je posao, kaže, da donesemo podzakonski pravni akt kojim će moći da se privrednicima kaže da ulože onoliko koliko bi im se dalo za zapošljavanje u centralnoj Srbiji, po radnom mestu, a ide se i do 50 odsto ukupne investicije...

On je dodao da postoji spremnost i za dodatne pogodnosti, ukoliko se ta investicija bude otvarala na KiM.

Zato nam je potrebno i dalje jačanje srpske privrede i moramo da jačamo domaće privrednike i biznis sektor.

Što se posla tiče, neće, kako je rekao, niko iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, niti bilo ko od naših prijatelja da ulaže ovde, dokle god imamo nerešene odnose, nerešen status i sve drugo.

"Ne dolaze oni u nesiguran ambijent, drugačije je nego sa centralnom Srbijom, u centralnu Srbiju hoće da dođu, ovde neće da dođu i da vas ja ne lažem da vam kažem da će, kad budem razgovarao sa Si Ðinpingom ili sa Angelom Merkel, da dođe investitor u Šilovo ili Ranilug. Neće", rekao je Vučić.

Neće, kaže, zato što je nerešen status Kosova, ne znaju kome se obraćaju ili imaju drugačiji stav od onoga kakav imamo mi ili imaju drugačiji stav od onog kakav ima vlada u Prištini.

"I zato sam toliko vremena insistirao da pokušamo da pronađemo bilo kakvo kompromisno rešenje, i od toga neću odustajati. Zato što svi postaju taoci naše, nehrabrosti i neodlučnosti", rekao je srpski predsednik.

Ali, ono što možemo to je da dodatno subvencionišemo i posebne uredbe da napravimo za ulaganje srpskih biznismena, ponovio je.

Vučić je rekao Srbima i da kažu šta im i gde treba od infrastrukture, a država će im, kaže, pomoći.

21: 50 Posao, stan, škole.. da znamo kako i zašto ostajemo!

Kako građani Kosova i Metohije vide uslove za opstanak i ostanak u pokrajini i šta predlažu - iznosili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, večeras, više od tri sata, u Lapljem selu, kod Prištine, južno od Ibra, gde nedostaje posao, škole, lekari, stanovi...

Tako je Gojković Milan iz Gojbulje zamolio predsednika, u cilju zadržavanja mladih u ovom delu Kosova i Metohije, da se oni zaposle na radna mesta koja postaju slobodna odlaskom u penziju starijih, a radi se pre svega o radnim mestima u elektroprivredi.

Predsednik Vučić je rekao da će država analiziranjem podataka o ljudima koji se vode da žive na Kosovu, a nalaze se u centralnoj Srbiji, otvoriti značajno veći prostor za zapošljavanje, ali, kako podvlači, vodeći računa da se ne napravi neka greška.

Profesor istorije iz Štrpca Čedomir Nikolić upitao je kakva je budućnost našeg obrazovanja na Kosovu i Metohiji i da li će se raditi po nastavnom planu i programu Republike Srbije.

Vučić je odgovorio da se država za to i borila, i da je i kroz ZSO predviđen nadzor da se radi na programu i planovima.

„Mislim da neće biti ugroženi u budućnosti“, kazao je on.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Momirka Portić iz Goraždevca, nastavnica u Osnovnoj školi „Janko Jovičević“ ukazala je da škola ove godine, 14. marta, slavi 120 godina postojanja i da ima dotrajalu fasadu.

Predsednik je rekao da je u obradi zahtev za obnovu fasade i da će ona biti završena do proslave jubileja.

Živko Ðorđevcih iz Starog Gacka, koji je došao sa ćerkom Anđelijom, koja, kako je rekao voli predsednika, zamolio je da se za njegovo selo, gde većina, kao i on, ne radi već živi od socijalne pomoći, omogući da se zaposle.

„Vi nastavite sa decom. Albanci nisu dali ni spomenik da se podigne za poginule žeteoce. Da ne obećama ništa, ali nešto ćemo sigurno uraditi. Vama hvala što ste tako vedri i razmišljate o budućnosti“, rekao je Vučić.

Jedan građanin iz Metohije rekao da bi stambene jedinice koje se grade trebalo dati onima koji žive duže od 10 godina na Kosovu, te predložio i formiranje nacionalnog veća građana Metohije, kako bi se sačuvali srpski toponimi i svetinje u Metohiji. Vučić je odgovorio da se stanovi nigde u Srbiji ne daju besplatno, a da je na Kosovu podeljeno oko 400.

"Videćemo kako da priđemo rešavanu tog problema“, najavio je on.

Vučić je kazao da je za očuvanje srpskih svetinja država izdvajala i izdvaja novac, te s tim u vezi rekao da će ove i sledeće godine značajna sredštva izdvojiti za Pećku patrijaršiju.

Među prisutnima bilo je i mnogih onih koji su imali lične probleme koje su izneli predsedniku, kao Žarko Dijanović iz kosovske Vitine, koji je bio radnik suda, a isključen je iz programa penzionisanja.

Nišlijka udata u Laplje selo Milica Kostić, majka četvoro dece, žalila se predsedniku kako ona i njena porodica već pet godina žive kao podstanari i zamolila za rešenje stambenog pitanja.

Jedan poljoprivrednik iz Klokota zamolio je da im dođe jedan stručni tim, koji bi pomogao kod otkupa poljoprivrednih proizvoda, odnosno kako bi im olakšali prodaju onoga što proizvedu.

"Ako možemo da pomognemo, zaista ćemo to da učinimo", rekao je Vučić.

Meštanka Goraždevca Olivera Zdravković rekla je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako kosovska policija ne priznaje vozačke dozvole koje su im izdate u Kragujevcu, i tražila od njega pomoć po tom pitanju.

Kako je rekla, iako imaju važeće dozvole, kada ih zaustavi kosovska policija " ne računaju ih", a kazne su od 250 do 500 evra ili oduzimanje vozačke dozvole.

Predsednik Vučić je rekao da je o tom problemu govoreno kroz tehnički dijalog i kroz politički dijalog, ali da on nema načina da nekoga natera na to i da bi se moralo moliti predstavnike evropskih institucija "da ih nateraju da poštuju ono što smo se dogovorili".

Građani su iznosili probleme, za poneki je "otvorenom linijom" s ministrima u Beogradu stigao glas da je rešen, predsednika su zvali da poseti i Ranilug, i druga mesta...

21:15 Dejan Stanković će nabaviti vozilo Centru za socijalni rad iz Prilužja

Fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac nabaviće terensko vozilo kakvo je potrebno Centru za socijalni rad iz Prilužja, preneo je večeras predsednik Aleksandar Vučić građanima sa KiM, sa kojima večeras razgovara u Lapljem selu.

Na taj problem predsedniku je ranije večeraqs ukazala Jelena Božović iz Prilužja, koja je rekla da Centar za socijalni rad funkcioniše izuzetno dobro, ali da je problem što nemaju terensko vozilo, pa sve obavljaju privatnim automobilima.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednika je zanimalo koje bi im vozilo najviše odgovaralo, Lada Niva ili neko drugo, kako bi problem bio rešen, ali je na kraju dodao:

"Da vam odmah rešimo taj problem, neću kasnije stići. Naš legendarni fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac hoće da vam kupe džip i to bolji do ovih što sam ja predlagao".

20:30 Građanin Orahovca: Predsedniče, stanovništvo se odavde iseljava; Vučić: Teško da će se taj problem rešiti za 50, 60 godina!

Ministar prosvete Mladen Šarčević, ili neko drugi u njegovo ime, doći će od 26. januara u Orahovac i pokušati da sa profesorima i driektorima nađe rešenje za srednje škole koje imaju problem da osnuju odeljenja, budući da imaju mali broj učenika, najavio je večeras u Lapljem selu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Profesorka jedne od škola iz Orahovca iznela je predsedniku Vučiću da je u gimnaziji, da bi se osnovalo odeljenje, potrebno da se upiše 15 đaka, a to je kako kaže, previše za taj grad, gde u nekim opštinama neretko samo jedan, dva ili tri đaka završavaju osnovnu školu.

Predsednik Vučić je orahovačkoj profesorki potom obećao da će ministar prosvete Mladen Šarčević 26. januara ili "koji dan posle toga" doći u Orahovac da bi se pronašlo rešenje.

Ona je rekla da je problem u Orahovcu i to što se škola ne obnavlja 20 godina, to što prevoz iz Orahovca u Kosovsku Mitrovicu ide samo tri puta nedeljno, prodaja srpskih kuća, pasoši sa kojima ne može nigde da se putuje, osim ako se ne ode u Prištinu po vizu...

Još jedan građanin Orahovca požalio se predsedniku Vučiću da u tamošnjem privremenom organu postoje ljudi koji su dve godine u penziji, a već dve godine primaju i penziju i platu, na šta je Vučić rekao da je istina da je Srbija često plaćala funkcionere tamo gde nisu potrebni, a da se malo davalo "sirotinji koja se bori da opstane".

On je po tom pitnju rekao da je teško da uvek svi budu zadovoljni, ali da će učiniti sve da promene krenu na bolje.

Orahovčanin, koji je inače inženjer poljoprivrede, tražio je pomoć i za dve poljoprivredne zadruge koje postoje u Orahovcu, na šta mu je predsednik Vučić rekao da nije problem naći finansijsku pomoć ali da je potrebno izneti jasan biznis plan u kojem će se videti da je posao održiv.

Predsedniku Vučiću je isti stanovnik Orahovca rekao i da se grad iz kojeg dolazi susreće sa veliki iseljavanjem stanovništa.

Predsednik Vučić kaže da "teško da će se taj problem rešiti i za 50, 60 godina", a Orahovčaninu poručio da je otvoren za sve ideje i projekte koji predlažu rešenja tog problema.

20:27 „Ne možete da upadnete i otmete nešto i kažete - to je naše, jer smo napravili takvu političku odluku“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u razgovoru sa građanima u Lapljem Selu da će se država boriti za ski centar Brezovicu i da je potpuno neprihvatljiva argumentacija Prištine da to sada pripada tzv. državi Kosovo.

Na pitanje Dragana Rečića iz Štrpca u vezi sa problem o vlasničkim odnosima kada je reč o Ski centru Brezovica i kako bi ski centar mogao da dobije validnu registraciju i u njemu se pokrenuo investicioni ciklus, Vučić je rekao da je neprihvatljiv stav Prištine da imovina Srbije pripada tzv. državi Kosovo.

On je podsetio da je „Trepča“ bila najveći problem na severu, a da je Priština donela poseban zakon da bi je oduzela, ne pitajući nas ništa.

„Sve vreme su u Briselu izbegavali da se govori o imovini, a mi smo sve vreme tražili i želeli da se razgovara o imovini. Oni smatraju ono što mi nikada nećemo da prihvatimo, da otcepljenem, kako kažu, Kosova od Jugoslavije, sve što je bila državna i durštvena imovina, pripada onome što oni nazivaju država Kosovo. To je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je predsednik i dodao da to govori i pred brojnim albanskim medijima.

Dodaje da nije bio naročito fasciniram njihovom argumentacijom, te da je ključni argument da vidimo ko je ulagao novac, kome to pripada, ko je upravljao, raspolagao i ko je taj čija je državina.

„Ne možete da upadnete i otmete nešto i kažete - to je naše, jer smo napravili takvu političku odluku“, podvukao je Vučić.

Kako je rekao, plaši se da će, sve dok ne budemo raspravljali o imovini i ne budemo radili na trajnom rešenju kosovsko-metohijskog problema, biti takve vrste pravne nesigurnosti.

„Jer oni nikada neće reći - ''ljudi izvolite, radite, investirajte'', iako u Skijalištima Srbije smatraju da bi najviše mogli da zarade upravo kroz snažan investicioni ciklus na Brezovici“, podvukao je predsedniik Srbije.

Na konstataciju Rečića da je prevazilaženje problema u interesu i samih Albanaca i Kosova, koji će dobiti zdravog investitora, jer su vlasnici ski centra Skijališta Srbije, i tu nema ništa sporno, Vučić se nadovezao rečima da to nije sporno za nas, ali da će druga strana da kaže da su od 2008. godine nezavisna država i da to danas pripada njima iako, ističe, to nema veze sa ozbiljnom, a još manje sa pravnom argumentacijom, već je reč o pravnom nasilju.

„U svakom slučaju, mi ćemo da se borimo, ma koliko da smo u teškoj situaciji, uspevali smo da sačuvamo i vaše pravo na rad i da izdržavate porodice. Ne mogu da vam obećam ništa po tom pitanju, osim da ćemo da se borimo, sve drugošto bih vam obećao ne bi bilo fer od mene“, rekao je Vučić.

"Mislim da ćemo i iz te borbe izvući pozitivan rezultat", nadovezao se na kraju na reči predsednika Dragan Rečić iz Štrpca.

20:15 Stanovnica opštine Istok: Predsedniče, dajte mi traktor i zaposlite mi sina!

Stanovnica opštine Istok Snežana Dubić, samohrana majka šestoro dece, zatražila je večeras od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traktor i zaposlenje za najstarijeg sina, a on je obećao rešenje bar jednog od problema.

Predsednik Vučić sastao se večeras sa stanovnicima KiM u Lapljem selu gde sa njima razgovara o problemima sa kojima se suočavaju, a Snežana Dabić mu se tom prilikom obratila rekavši da ima zemlju koju bi mogla da obrađuje, ali da nema sredstava da kupi poljoprivrednu mehanizaciju.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je predsedniku rekla i da je poljoprivredna mehanizacija od države stizala u Istok, ali da su pojedinci uzimali za sebe.

On se žalila i da sa šestoro dece živi od jedne plate, te zamolila predsednika za zaposljenje najstarijeg sina.

Predsednik Vučić je Snežni Dabić obećao da će njena porodica dobiti traktor, dok, kako kaže, za posao ne može da garantuje, jer onda bi to svi svuda tražili, ali da će učiniti sve što je u njegovoj moći "jer je malo srpskih porodica sa šestoro dece".

U međuvremenu, predsedniku se javio privatnik iz Jagodine koji je samohranoj majci obećao traktor.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Još jedna od stanovnica opštine Istok iznela je predsedniku probleme sa nedostatkom prevoza, rekavši da su od sela iz kojeg dolazi prva ambulanta i pošta udaljene 18 kilometara, a da je sama autobuska stanica šest kilometara, dok do najbliže pijace, koja je u Kosovskoj Mitrovici, moraju da putuju 60 kilometara.

Predsednik Vucicć je i na to rekao da će pokusati da učine sve što je moguće da se autobuske linije učestaju.

19:50  Tri puta nedeljno lekar će dolaziti u sela Suvo Grlo i Srbicu na KiM - Vlada Srbije javila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će ubuduće tri puta nedeljno lekar dolaziti u sela Suvo Grlo i Srbicu na KiM, čiji su predstavnici večeras, u Lapljem selu, zatražili od njega pomoć, odnosno lekara za svoju ambulantu.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Oni su to rekli na početku razgovora sa predsednikom Srbije, a posle tridesetak minuta, predsednik ih je obavestio da je dobio odgovor iz Beograda.

Kako je objasnio, sve vreme je na "crvenoj", direktnoj liniji sa Vladom Srbije, odakle su ga i obavestila da će taj problem biti rešen.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Istovremeno, obavestio ih je da će za bolesnog dečaka Vasilija, čiji je otac takođe na početku razgovora zatražio pomoć, biti obezbeđen novac za transpantaciju koštane srži u Bolonji, iz državnog fonda koji je vlada osnovala 2014. godine.

19:45 Srbi sa KiM u Lapljem selu: Sa Vučićem "o svemu"..

Veliki broj Srba sa teritorije Kosova i Metohije došao je večeras u Laplje selo, kako bi se sreli i razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem, a najviše ih, kako su rekli Tanjugu, zanima da li će ostati "u sistemu Republike Srbije", a od Vucicća očekuju i da im pomogne u rešavanju konkretnih nagomilanih problema.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Posetu predsednika ocenjuju veoma značajnom i smatraju da ona predstavlja poruku jedinstva srpskom narodu.

Goran Marinković iz Vitine pitaće predsednika kako može da pomogne da Srbi sa Kosova mogu da putuju kao građani centralne Srbije.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"To je važno za sve nas, da i mi izađemo nekad u inostranstvo", rekao je Marinković.

Međutim, smatra da je najzvažnije da Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju poveća privredni rast u srpskim sredinama kako bi srpski narod mogao da opstane.

"Ovo je jako značajna poseta za nas Srbe na KiM. Ovo je poruka svim Srbima da se još više ujedine, da budu svi zajedno, u svemu, bez razdvajanja", kaže Žarko Dejanović iz Vitine.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

“Očekujem da nam predsednik pruži sigurnost. Muči nas to što se desilo u Mitrovici. Potrebna nam je stabilnost”, rekao je Slađan Dejanović iz Vitine.

Doktora Sašu Krstičića iz Štrpca interesuje stanje zdravstene ustanove u tom mestu, kao i kada će biti ukinuta zabrana zapošljavanja s obzirom da ima nezaposlenih lekara i medicinskih sestara.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Toj ustanovi je, kaže, potrebno da kadrovski ojača.

“Interesuje me da li ćemo ostati i dalje u sistemu Republike Srbije", rekao je Krstičić, a povodom ubistva i tenzija koje su se pojavile posle ubistva Olivera Ivanovića u Mitrovici, kaže da su Srbi, nažalost, navikli da žive sa rizikom.

Među okupljenima je i Jelena Božović iz Prilužja koju, kako je rekla, zanima situacija sa socijalnim ustanovama, s obzirom da je socijalni radnik, a kada je reč o bezbednosnoj situaicji, očekuje stabilizaciju, te ocenjuje da je zbog toga poseta predsednika veoma značajna.

19:30 "Obnovite nam školu"

Goranac Kuku prvi se večeras odvažio i obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji u Lapljem selu razgovara sa Srbima sa Kosova i Metohije.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Kuka je prvo zahvalio Vučiću na dolasku u ime svih Goranaca kao i njih 50 koji su, kaže, večeras došli u Laplje selo i na podršci koju im pruža, kao i direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću, koji učestvuje u rešavanju problema koje imaju.

"Zahvaljujemo državi Srbiji i ona nam je jedina nada i pomoć u našem opstanku" rekao je Kuka i dodao da su njihovi najveći problemi nezaposlenost, zdravstvo, prosveta...

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, želja im je da obnove školu.

Predsednik Srbije rekao je da nema problema da se to uradi što se finansija tiče i da je Srbija spremna i ima novca da to uradi, ali da će videti da reši problem dozvole i da će o tome razgovarati i sa Tačijem, ali i sa Evropljanima, uz šalu da su Goranci izgleda "najhrabriji"...

18:50 Vučić u Lapljem selu sa više hiljada Srba sa celog KiM: Razgovaraćemo večeras kako možete da živite bolje

Veliko vam hvala što čuvate ognjišta i što čuvate i branite srpsko ime i prezime, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima sa celog Kosova i Metohije, koji su, više hiljada njih, došli u Laplje selo kako bi se sreli i razgovarali sa predsednikom Srbije.

FOTO: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Vučić je građanima koji su ga dočekali ispred sale u kojoj će razgovarati sa njima rekao da im je zahvalan što su došli po kijametu, snegu, a on je, kaže, došao u teškim trenucima posle ubistva Olivera Ivanovića da im pokaže da nisu sami.

"Razgoivaraćemo večeras kako možete da živite bolje, u miru sa komšijama Albancima, da planirate bolju budućnost za našu decu", rekao je Vučić.

Čestitao je svima koji slave i rekao da je spreman da odgovara na pitanja celo veče.

Potom je ušao u salu, gde je već bilo više od stotinu građana, koji su ustali i pozdravili ga aplauzom.

Razgovor je, na molbu predsednika Srbije počeo odavabnjem pošte ubvijenom političaru iz Kosovske Mitrovice Oliveru Ivanoviću.

FOTO: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

"Veliko hvala i spreman sam da slušam večeras i da vidimo šta je to što mozemo da pomognemo", rekao je predsednik Srbije i svima kojima je danas slava čestitao praznik.

Rekao je da zna da ih more brige i da govore sve što ih muči.

"Kao što znate, Srbija na različite načine ne samo da pomaže, već i šustinski utiče na vaš zivot na Kosovu i Metohiji. Taj život je težak, niko od vas nije dovoljno bogat, a, nažlost, ima onih koji primaju i 3 do četiri plate. Preispitaćemo sve to, da pomognemo onima koji krpe kraj sa krajem", rekao je Vučić.

Ponovio je da se ne plašimo nikoga, ali da je u našem interesu da dijalogom sa Albancima očuvamo mir i stabilnost.

18:15 Vučić u Gračanici, na slavi u srpskoj porodici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas popodne srpsku porodicu Stević u Gračanici, koja slavi Svetog Jovana.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je domaćinu Zoranu Steviću čestitao slavu, deci podelio poklone, a potom, na molbu domaćina, seo u čelo slavskog stola.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je porodicu obišao zajedno sa Markom Ðurićem i Bratislavom Gašićem.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

On je potom obišao manastir Gračanica, gde mu je domaćin, kao i jutros u Banjskoj, bio vladika Teodosije.

Razgledao je unutrašnjost manastira, a pokazane su mu i mošti Svetog Stevana.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je na kraju zapalio tri sveće.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Srpski predsednik iz Gračanice se uputio u Laplje selo, kod Prištine, južno od Ibra, gde ga već čega veliki broj građana sa cele teritorije Kosova i Metohije, uključujući enklave, sa kojima će, kako se očekuje, razgovarati do duboko u noć.

17.45 - Vučićeva poseta bez incidenata

Portparol Kosovske policije za severnu Mitrovicu Besim Hoti rekao je danas popodne da je trenutna situacija u tom delu KiM mirna i da do popodne nije bilo incidenata tokom boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ne, nema incidenata, sve je prošlo dobro, prema planu policije, i sve je u redu", rekao je Hoti, preneo je portal Ljajmi.

17.30 - Mediji u regionu: Vučić preneo jasnu poruku, bolje razgovarati nego pucati!

Mediji u regionu značajnu pažnju dali su boravku predsednika Sbije na Kosovu I Metohiji, posle ubistva Olivera Ivnovića, I gotovo svi prenose njegove poruke da Srba na KiM ne sme biti manje, te da je bolje razgovarati nego pucati.

Agencija Fena je prenela da je predsednik Srbije po dolasku na Kosovo građanima preneo tri poruke, a ključna je da moraju ostati i opstati na Kosovu.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Vučićeva druga poruka je, navodi agencija, da s njima želi da razgovara o tome ko im može garantovati sigurnost, a treća da se vlast Srbije mora obračunati s kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima na KiM.

Navodi se I da je Vučić Albancima poručio da, bez obzira na različite interese i poglede na međusobne odnose, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i reši sporove.

Hrvatska agencija Hina je navela da je Vučić potvrdio da će Priština I Beograd, uprkos početnim sprovoima o učešće srpskih istražite u istrazi ubistva Ivanovića, ipak razmenjivati inormacije u istrazi.

HRT je javio je da je Vučić najpre poseti manastir Banjska, a da je potom otišao u Kosovsku Mitroviću, na mesto gde je ubijen srpski političar Oliver Ivanović.

Al džazira piše da je Vučić pozvao građane da budu mirni, da se ne iseljavaju, te da puste vlast u Beogradu da ne koriste oružje.

Banjalučke Nezavisne novine prenele su da je pedsednik Vučić na KiM došao sa sinom Danilom.

Sarajevski portal Klix piše da je Vučić obisao mesto na kojem je ubijen Ivannović I položio cveće.

16.55 - "Bolje da ja razgovaram sa Tačijem i sa Haradinajem milion puta, nego da jedan metak bude ispaljen bilo gde"

Predsednik Srbije poručio je danas Srbima sa KiM da nema ništa važnije od ostanka i opstanka našeg naroda u pokrajini, da će država Srbija u tome da pomogne, pre svega politikom mira, politikom zaštite Srba i ulaganjem u razvoj.

Vučić je, kada je reč o bezbednosti građana na severu Kosova, rekao da se nada, da niko ni ne misli i da nikome neće pasti na pamet da sklanja Srbe sa njihovih ognjišta:

"Želim da verujem u to, ali ćemo mi voditi politiku da možemo da zaštitimo Srbiju", podvukao je predsednik.

FOTO: Tanjug/AP/Bojan Slavković

Predsednik Srbije je, u obraćanju posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba i privrednicima, rekao da je bilo zahteva vezanih za poštovanje Rezolucije UN 1244, pa i zahteva da Srbija da oružje, ali da je njegov odgovor bio da se nada da Srbija može da pomogne davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove.

Slični zahtevi dobačeni su predsedniku i pred početak njegovog obraćanja.

Građani Kosovske Mitrovice su, naime, uzvikivali: "predsedniče, pomozite", "Kosovska Mitrovica je grad sloge", "oni koji hoće da unesu nemir među nas treba da se stide, "pomozite", "vratite vojsku i policiju na Kosovo", "životima ćemo braniti Kosovsku Mitrovicu"...

Predsednik Vučić je rekao da je razgovarao i na sastanku o bezbednosti, da razume ljude, da je čuo takve zahteve, ali da ne može sa svim da se saglasi.

"Mislim da je, a govorim pre svega zbog Srba, najviši interes Srba mir. Ne mislim da ste protiv toga, već kažem da ništa drugo sem toga nije potrebnije u ovom trenutku. Mir, ostanak i opstanak na našim, vašim ognjištima, da imate budućnost za vas i vašu decu", istakao je on.

Vučić je rekao i da su mu građani dobacivali pitanja šta će raditi ukoliko Albanci krenu preko mosta u severni deo grada, te poručio da mi ne želimo da ikada napuste KiM, jer je to interes Srbije.

On je zamolio Srbe da ostanu na KiM i da puste, iako zna da to ne žele, nadležne da ne koriste nikakvo oružje, već da stvari rešavaju politikom i razgovorima.

"Bolje da ja razgovaram sa Tačijem i ne znam ko sa Haradinajem milion puta, nego da jedan metak bude ispaljen bilo gde", podvukao je Vučić.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Kazao je da je na sastanku koji je trajao tri sada, na koji je lično pozvao ne samo ljude sa vlasti, već i iz opozicije, razgovarano o tome kako naš narod da opstane.

„Video sam kada sam izašao na mesto gde je ubijen Ivanović, da mi je nekoliko ljudi dobacilo ''a šta ćemo da radimo ako krene neko preko mosta''. Naš je posao da razgovaramo. Rekao sam i ovde da naša poltika mora biti politika mira. Nije važno šta će oni za političke prilike da koriste, a vidim šta rade njihove novine i političari. To mnogo više govori o njima, ne o mama. Naše je da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, da nastavimo da razgovaramo. Sa Tačijem sam razgovarao pre par dana. Smatram da je važno da razgovaram. Bolje je da razgovaramo i hiljadu puta nego da se ispali ijedan metak bilo gde", objasnio je Vučić.

„Vi, ljudi, nemate drugu kuću sem ove ovde i ne želimo da ovo ikada napustite. To je interes države Srbije. Molim vas da ne napustite vaše ognjište. Molim vas da nas pustite da ne koristimo nikakvo oružje, da probamo da stvari rešavamo politikom i razgovorom", naglasio je on.

Preneo je da su ljudi uplašeni od upada s juna, ali i da je bilo reči o problemima unutar naše zajednice, za šta je dodao da će se za to naći rešenje, te biti uvedeni posebni telefoni.

„Prosto sam siguran da niko ne pomišlja i neće mu pasti napamet da sklanja Srbe sa svojih ognjišta. Mi ćemo voditi politiku da možemo da zaštitimo Srbe", proučio je Vučić.

Ukazao je da je nadležnost nad ovom teritorijom efektivno na prištinskim institucijama, i onima koji su garantovali njihovu delotvornost, dodajući da tu pre svega govori o bezbednosnim snagama.

Podsetio je da je među pripadnicima bezbednosnih snaga 1.400 srpskih od ukupno 8.000 pripadnika, te da čekamo da se po tom pitanju donesu drugačiji rezultati.

16.03 - Vučić: Ništa nije potrebnije od ostanka i opstanka

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicić izjavio je danas da ne može da se saglasi sa svima koje je čuo razgovarajući u Kosovskoj Mitrovici, te poručio da je pre svega i najvažnije, a u najvećem interesu Srba na KiM da se sačuva mir.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

"Ne mislim da ste protiv toga, ali kažem da ništa drugo nije potrebnije u ovom trenutku od mira i ostanka i opstanka na našim ognjištima"; rekao je VUIčić obraćajući se nakon sastanka s političkim i privrednim predstavnicima Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, razgovarali su o životnim problemima i neophodnom jedinstvu, većem poverenju i poštovanju među Srbija "i ovde i na severu i svuda".

Razgovori su, kaže, bili teški, vođeni u atmosferi užasa posle stravičnog zločina, ubistva Olivera Ivanovića i ticali su se više tema, od sporvođena Briselskog sporazuma, pa do zahteva da Srbija da oružje, ali da je njegov odgovor bio da se nada da Srbija srbija pomogne u davanju novča za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…

15.30 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca i poručio da prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti.  Vučić je to rekao nakon tročasovnog sastanka sa politčkim i privrednim predstavnicima Srba sa KiM i naveo da je razgovor bio o tome kako da narod ostane i opstane na svojim ognjištima.

Kako je poručio na nama je da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo i da to mora da bude poltika koju Srbija vodi i takvu poltiku ćemo nastaviti.

13.20 - U Kosovskoj Mitrovici u toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim liderima Srba sa KiM.

Poseta Vučića Kosovu i Metohiji od jutros protiče u atmosferi pojačanih mera bezbednosti, s jedne strane, a s druge Srbi očekuju da čuju ohrabrujuću poruku Beograda posle ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.  Zajedno sa predsednikom su šef BIA Bratislav Gašić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

12.50 – Kosovska policija je u jednoj kafani u gračaničkom selu Livađe, većinski nastanjenom Srbima, od šestorice Albanaca oduzela dva pištolja, municiju i dva noža, javlja Sputnjik. To selo se graniči sa Lapljim Selom, u kojem bi danas po podne trebalo da boravi predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

12.25- Vučić položio venac na mestu gde je pre pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Odmah nakon toga Vučić je otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gde ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić. Vučić će na fakultetu održati sastanak sa političkim liderima Srba na KIM. Nakon sastanka će razgovarati sa građanima, kako se očekuje, o trenutnoj situaciji u gradu posle ubistva Ivanovića, njihovim strahovanjima i očekivanjima.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon toga predsednik će se obratiti medijima, a potom i uputiti u Gračanicu.

12.02- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je oko podneva iz manastira Banjska u Kosovsku Mitrovicu, gde će prvo položiti venac na mesto gde je pre pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović.

11.25 – Vučić je rekao okupljenima da je došao da razgovara o bezbednosti Srba.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže", poručio je predsednik Vučić ističući da je na KiM došao kako bi razgovarao o bezbednosti Srba.

11.05Vučić stigao u manastir Banjska gde ga je dočekao vladika Teodosije

Predsednik Srbije je pre podne stigao u manastir Banjska, gde ga je, na početku boravka na KIM, pod krupnim snegom i uz zvuk manastirskiuh zvona, dočekao veliki broj građana i sveštenstvo manastira s vladikom Teodosijem.

Tu su i svi predsednici opština sa severa Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Mitrovice Gorana Rakića, koji predsednika dočekuje u tom gradu.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Episkop raško-prizrenski Teodosije, rekao je da je veoma značajna današnja poseta predsednika, jer svi oni koji žive na KiM u teškim uslovima znaju da ne možemo uspeti bez pomoći države.

"Potrebno je da imamo hrabrosti i snage da ostanemo, ali to možemo jedino uz pomoć naše države, kao što je do sada bilo", rekao je Teodosije.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

On je ukazao da se manastir naviše obnavlja u poslednjih nekoliko godina za vreme predsednika, kada je, kako kaže, započeta obnova.

"To daje nadu da u ovom teškom trenutku možemo da obnovimo i naše svetinje i prisustvo na KIM", zaključio je Teodosije.

Predsednik Srbije će, posle posete Banjskoj, razgovarati sa srpskim zvaničnicima i građanima u Kosovskoj Mitrovici, ali i položiti venac na mesto gde je pre pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović.

FOTO: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Nakon toga, razgovaraće sa Srbima iz svih krajeva Kosova i Metohije u Domu kulture u Lapljem Selu, koje se nalazi nedaleko od Prištine. 

U Kosovskoj Mitrovici su od jutros primetne jače mere bezbednosti, na ulicama u centru grada uočljivo je veće prisustvo pripadnika KPS-a, kao i policajaca u civilu.

Zamenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti rekao je juče da će povodom Vučićevog dolaska biti preduzete određene mere, ali ništa izvan, kako je rekao, "uobičajenog protokola za posete stranih državnika".

"Izuzetno je važno što će obići ovu zadužbinu kralja Milutina, ovde je mnogo toga urađeno, obnovljen manastirski konak, stari je rekonstruisan, crkva ponovo poprima obličje kakvo je imala nekada. U samom naseljenom mestu izgrađene su nove zgrade, novo banjsko lečilište....Mislim da je ovo dobro mesto za početak", rekao je direktor Kancelarije za Kim Marko Ðurić.

Dan nakon sahrane: Oglasila se supruga Olivera Ivanovića! 

"Poseta predsednika Srbije Kosmetu jedan je od presudnih trenutaka za naš narod i šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije", kaže Ðurić.

Izvor: BKTVNews/Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh