Društvo

Još jedan podvig lekara VMA: Uklonjen redak maligni tumor težak 25 kilograma

Photo: vma.mod.gov.rs

Multidisciplinarni tim onkoloških klinika Vojnomedicinske akademije, na čelu sa prof. dr Bratislavom Trifunovićem, izveo je izuzetno komplikovan operativni zahvat uklanjanja veoma retke vrste malignog tumora.

Sarkom ogromnih dimenzija koji je zahvatio desnu polovinu tela, grudnog koša i abdomena, operisan je kod jedne četrdesetsedmogodišnje pacijentkinje, koja je stabilno i dobro se oporavlja od operacije.

Iako je pacijentkinja prethodno lečena u više medicinskih ustanova u zemlji i inostranstvu, od daljeg lečenja se odustalo zbog velikog operativnog rizika.

Nakon brojnih konzilijuma i konsultacija sa porodicom, lekari VMA odlučili su da pomognu pacijentkinji, jer je njen život bio ozbiljno ugrožen tumorom prečnika 80 centimetara i težine preko 25 kilograma.

Da bi zahvat bio izveden, bilo je neophodno napraviti resekciju više rebara, torakalnog zida, pluća, dijafragme, desne polovine debelog creva, tankog creva, desnog bubrega, jetre i žučne kese.

Operativni tim VMA bio je u sastavu: Bratislav Trifunović, Vojislava Nešković, Aleksandar Ristanović, Boško Milev, Boban Đorđević, Jovan Kršić, Branimir Nešković, Marijana Bugarčić, Jasmina Ivić, Marko Trifunović, Zoran Rujanovski i Ilija Dimitrijević, uz stalno prisustvo u sali vaskularnih hirurga Uroša Zoranovića i Momira Šarca, saopštila je VMA.

Podvig hirurga VMA: Uspešno uklonili tumor težak 18 kilograma

Izvor: Fonet, BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh