Društvo

Ministar najavio: Svake treće nedelje u mesecu besplatan pregled

Photo: Printscreen

Ministarstvo zdravlja pokreće projekat besplatnih pregleda, kada će svake treće nedelje u mesecu biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane.

Svaki drugi stanovnik Srbije ima visok pritisak, a hipertenzija je sve češća dijagnoza i kod dece i kod mladih i upravo je to razlog ove odluke Ministarstva zdravlja.

Resorni ministar Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se besplatni pregledi početi u nedelju, 17. septembra, kada će se građanima meriti šećer, krvni pritisak i raditi EKG. Besplatni pregledi obavljaće se u svim oštim bolnicama u Srbiji, četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu, kao i kliničkim centrima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Od 08 do 16 časova biće, kaže, ministar organizovani preventivni preledi za sve građane, bez obzira imaju li knjižicu ili ne.

"Gledaćemo da to "spustimo" i na domove zdravlja. Hoćemo da ukažemo ljudima da imaju problem, da krenu sa lečenjem", naglasio je ministar zdravlja.

Svakog meseca će, napominje, moći da se urade druge dijanostičke procedure.

Sledeće nedelje s ministrima prosvete i populacione politike, Lončar će obilaziti škole kako bi se deci ukazalo da vode računa o svom zdravlju.

"Moramo da pokušamo da im izbacimo da prioritet budu kompjuteri i da ih nateramo da ne jedu nezdravu hranu. Idemo s predavanjima o zdravstvenoj zaštiti da ih sklonimo od brze hrane, masnog", naveo je Lončar.

Odgovarajući na pitanje šta uraditi da se unapredi kvalitet rada u unutrašnjosti, ministar zdravlja je rekao da će stručnjaci sa svojim kolegama ići u unutrašnjost kako bi se, kaže, u celoj Srbiji radilo kao i u Beogradu.

Lončar ističe da se uskoro nabaviti najnovija verzija sajber noža.

"Došli smo u situaciju da imamo novac. To je nož za kičmu, mnogo je preciznije zračenje, manje se ostaje u bolnici", naglasio je Lončar.

Kada je reč o povećanju plata, Lončar je rekao da ne želi da priča o procentima za povećanje plata u zdravstvu ali je rekao da će "na zdravstvo svakako otići najviše".

Upozorenje SZO: U Srbiji svake godine prerano umre više od 5.400 ljudi

Izvor: RTS
Pratite BKTV News na VIBERU:
4 Komentara


Na vrh