Društvo

Otvoreno "Božićno seoce" kod Hrama Svetog Save, patrijarh upozorio: Sve nam je uzalud ako više umireno nego što se rađamo!

Photo: BKTVNews/Tanjug

Manifestacija "Božićno seoce" večeras je svečano otvorena na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu nastupom orkestra garde Vojske Srbije, dečjeg crkvenog hora, muzičara Slobodana Trkulje i etno grupe iz Bosne i Hercegovine "Trag", a trajaće do 28. decembra.

 

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Pre otvaranja ove manifestacije, patrijarh srpski Irinej podelio je u kripti Hrama 1.500 paketića štićenicima domova za decu bez roditeljskog staranja i deci iz porodica sa većim brojem dece.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

FOTO: BKTVNews

FOTO: BKTVNews

Veliki broj građana okupio se ovom prilikom ispred Hrama Svetog Save gde je postavljeno 25 kućica-štandova, na kojima je moglo da se degustira iće i piće, kupi badnjak i ručni rad.

FOTO: BKTVNews

 

FOTO: BKTVNews

 

FOTO: BKTVNews

Prodefilovao je i božićni fijaker, a veliku pažnju građana privukla je i tzv. "raspevana jelka" na kojoj su se nalazili mališani koji su izvodili božićne i novogodišnje pesme.

FOTO: BKTVNews

FOTO: BKTVNews

Patrijarh srpski Irinej, obraćajujući se prisutnima, pozdravio je predstavnike Vlade Srbije, grada Beograda i Vojske Srbije i sve Beogradađne koji su prisustvovali ovoj manifestaciji i pozvao sve pravoslavne vernike da se mole za sve ljude i upozorio da nam ništa neće vrediti ni država, ni grad ni sela, ni ekonomski napredak kojem težimo ukoliko više umiremo nego što se rađamo.

FOTO: BKTVNews

"Našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije. To im je svaki put polazilo za rukom jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobilno rađala", istakao je patrijarh.

FOTO: Tanjug/Dimitije Goll

Patrijarh je poručio u Božićnoj poslanici da nikada ne zaboravimo su nam Kosovo i Metohija darovani od Gospoda kao večni zalog.

"Vremena burna su dolazila i prolazila. Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja", dodao je on.

Njegovo Preosveštenstvo patrijarh srpski Irinej osvrnuo se i na decu istakavši da su naši najmlađi naš dar, kao i da crkva voli decu.

"Crkva se raduje i rođenom i nerođenom detetu koje će nastaviti našu slavnu istoriju, veliku hrišćansku i svetosavksu kulturu, i koje će nasledtiti duhovno nasleđe koje su nam naši preci ostavili. Neka je srećan i blagosloven ovaj dan, dan ispred Božića, i neka se blagsolov Božji bogato izlije na narod naš stradalni, ali i narod Božji", poručio je on.

FOTO: BKTVNews

Okupljenim građanima je čestitao nastupajuće praznike Hristovog rođenja uz pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi".

FOTO: BKTVNews

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, pozdravio je prisutne u ime Aleksandra Vučića i zahvalio svima koji su pomogli da ideja "Božićnog seoceta" zaživi, kao i da ništa od toga ne bi bilo bez blagoslova Njegove Svetosti patrijarha Irineja.

Selaković je poručio da patrijarh Irinej, vodeći našu crkvu u ovim viteškim vremenima i iskušenjima za našu modernu ostoriju, ne zaboravlja ono što je naša budućnost, kao i da pokazuje neizmernu ljubav prema našoj deci.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"Neko bi rekao da je Božićno seoce hiperbola jer Božić, kao najradosniji hrišćanski praznik, nije ništa drugo nego simbol zajedništva, porodičnog okupljanja, a seoce iz kojeg smo svi potekli u nekim davnim vrmenima i borbi za srpsku nezavisnost i samostalnost jeste baš to isto mesto okupljanja", rekao je on.

Generalni sekretar šefa države je dodao da je Beograd prvi put ove godine dobio Božićno seoce na svetom mestu, na mestu saborovanja, a prema njegovim rečima, i na mestu budućeg srećnog svetkovanja našeg naroda na svetosavskom bregu.

"Želim da se sledeće godine, kada obeležavamo osam vekova autokefalnosti naše crkve, ponovo okupimo ovde u konačno završenom Hramu Svetog Save uz veliku saradnju i međusobnu pomoć države i crkve. Želim da se svake godine baš na platou ispred Hrama Svetog Save okuplja sve veći broj mladih Srba, Srpkinja i Srpčića koji će našu misao i zavet širiti po vascelom srpstvu i u celom svetu", rekao je Selaković.

FOTO: BKTVNews

On je svima čestitao nastupajuće praznike, blagoslovenu i uspešnu novu 2018. godinu u kojoj, kako kaže, sećajući se naših slavnih predaka i velikih srpskih pobeda pre 100 godina, građani mogu biti sigurni da su na pravom putu sa koga je teško skrenuti i na kome nije baš jednostavo pogrešiti.

"Živela Sbrija i živeo Beograd", zaključio je Selaković.

Goran Vesić, gradski menadžer, izjavio je da je ova manifestacija značajna po tome što se prvi put održava u Beogradu, kao i da, kako je rekao, do sada ništa slično u Srbiji nismo imali.

"Novogodišnji praznici su se u Srbiji do sada zavržavali krajem decembra, a sada ih slavimo i u januaru. Veliki broj ljudi se okupio već prvog dana ove manifestacije što jasno govori da se narodu ovo sviđa. Siguran sam da će ovo postati i tradicija", dodao je Vesić.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

„Božićno seoce” je manifestacija posvećena svim praznicima koji nas čekaju u januaru, a to su Badnji dan, Božić, Sveti Stefan, Srpska nova godina, Sveti Jovan, Sveti Sava i drugi.

Tokom manifestacije nastupiće brojni muzički izvođači među kojima su Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, grupe Neverne bebe, Bistrik i 357 i mnogi drugi.

Svakog dana od 17 časova do 28. januara na platou ispred Hrama održavaće se veliki broj programa prvenstveno namenjen deci: predstave, filmovi kao i raznorazne radionice.

Ovom događaju su večeras, između ostalih, prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici Srpske pravoslave crkve, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, kao i brojni građani.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: BKTVNews/L. Milojević
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh