Društvo

POZNATI STRUČNJAK UPOZORAVA: Prognoze od kojih vam neće biti dobro

Photo: Pixabay/ ilustracija

Stanovništvo je malo svesno šta nam se događa s klimom, tvrdi poznati akademik.

"Klima nije više ista kao što je bila. I što pre shvatimo taj globalni fenomen, to bolje za naše društvo", kaže Fedor Mesinger, prvi akademik u SANU od Drugog svetskog rata, za "Nedeljnik".

Mesinger tvrdi da nas čekaju letnje temperature koje do sada još nismo doživeli.

"Pre 20 godina za rubriku "Da li znate" u Politici pisao sam da su maksimalne temperature u Beogradu bile mislim 40,3. A nedavnih godina dogodile su se temperature iznad 42 stepena. Sve je toplije. Poslednje tri godine, temperatura pri tlu zemlje bila je svake godine viša nego prethodne. To se još nikada nije dogodilo od kada postoje meteorološka merenja. To je znak za uzbunu, i to je ozbiljno upozorenje", kaže Mesinger.

Prognoza za oktobar: U Srbiji se već zabelelo, a evo šta nas čeka do kraja meseca! (TABELE)

Objašnjava da je prošlog januara bilo je izuzetno hladno na Dunavu.

"Dunav se zaledio, ne pamtim da se to odavno desilo. A onda vas običan čovek pita: o kakvom globalnom zagrevanju onda ovi govore kada se Dunav zaledio. Radi se, međutim, o razlici između vremena i klime, koju naši građani teško razumeju. Gledano u svetu ukupno, protekli januar je bio veoma topao. Vreme je promenljivo, globalna temperatura postepeno raste i veća je u proseku za jedan stepen nego što je bila u predindustrijskom periodu, negde početkom prošlog stoleća. A taj jedan stepen je veoma mnogo", kaže on.

Objašnjava da postoji Pariski sporazum, kojim su se sve ozbiljne zemlje sveta obavezale da se povećanje temperature ograniči na dva stepena.

"To je veoma urgentan proces, koji je nastao zbog sagorevanja fosilnih goriva, nafte, prirodnog gasa... I ako ovako nastavimo neće biti dobro za čovečanstvo", upozorava Mesinger.

Izvor: Blic, Nedeljnik
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh