Društvo

Pre dve godine presađeno mu je srce, a sada je Miloš svojim potezom zadivio Srbiju

Photo: Privatna arhiva

Rekli su mi da neću uspeti, a ja sam im govorio uvek isto - da ne mogu da odustanem.

Ovako za BKTVNews kaže mladi načunik iz Leskovca, Miloš Nikolić (33), nakon što je u nedelju istrčao polumaraton (deset kilometara) i pored toga što ima transplantirano srce.

Miloš je pre dve godine dobio novo srce u AKH klinici u Beču, iako su mu naši lekari rekli da mu transplantacija uopšte nije potrebna.

"Nikada se nisam pripremao za maraton, ali sam odavno imao neku želju. Ne klasičnu, da istrčim maraton, već mi je nešto iznutra govorilo da to uradim. Još dok sam ležao u bolesničkoj sobi u Beču, kroz prozor sam gledao njihov maraton. I tada sam prvi put poželeo da trčim. To, ipak, tada nije bilo moguće“, objašnjava Miloš.

FOTO: Privatna arhiva

Trenutno se dobro oseća i u kondiciji je, pa je zato i doneo odluku da trči. Međutim, to što je uradio za njega u ovom trenutku ima posebno značenje. Ipak, kako objašnjava, nije trčao svih deset kilometara, već je pri višim usponima morao da hoda. Ali, tih deset kilometara pali su pod njegovim nogama. Uspeo je i došao do cilja.

Uroš je prvi tinejdžer u Srbiji koji je dobio novo srce, a ovo je njegova priča

"Tokom proteklih godina više puta sam pomislio da su mi mnoge stvari nemoguće. Zato je ovaj maraton moja lična pobeda. To je moj život, koji trčim od kada sam se razboleo, pa i nakon što sam dobio novo srce. Jednostavno, to je simbol moje životne pobede, da je moguće protiv sistema, nepravde ukoliko nikada ne odustaneš“, pobedonosno kaže Miloš.

FOTO: Privatna arhiva

Onako kroz osmeh priča da će mu sada, posle trke, biti potreban malo duži period da se oporavi, jer je sve to za njega bio napor.

Inače, Miloš je u žižu javnosti dospeo pre tri godine kada je dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju i bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS), javno pozvao da se obustavi akcija prikupljanja pomoći za mladića, uz tvrdnju da on nije kandidat za transplantaciju i da može sasvim normalno da živi.

Jedan donor spasao četiri života: U toku jedne noći u Srbiji urađene transplantacije jetre, srce i bubrega

Ipak, zahvaljujući upornosti njegove majke Nade, Miloš je samoinicijativno otišao na AKH kliniku u Beču da bi potražio drugo mišljenje.

FOTO: Privatna arhiva/Miloš u AKH klinici u Beču dok je čekao na transplantaciju

Odmah pošto je primljen u bolnicu, Milošu je stalo srce. U naredna dva dana to se desilo još tri puta, ali su bečki lekari svaki put uspeli da ga vrate u život. Aritmije i tahikardije koje je imao bile su jake. Nije mogao ni iz kreveta da ustane. Lekari su tada odlučili da ga stave na listu, ali kao hitnog pacijenta i u roku od sedam dana nađeno je srce za Miloša.

Taj 27. oktobar, kada je dobio novu šansu za život, danas Miloš slavi kao svoj drugi rođendan. Prvi će proslaviti za dva dana.

Izvor: BKTVNews /Sonja Todorović
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh