Društvo

Pretužno: Slepu i nepokretnu staricu, majku šestoro dece, nedeljama nema ko da preuzme iz bolnice

Photo: Shutterstock/Ilustracija

Priča zbog koje treba dobro da se zapitamo, svi!

Pacijentkinju staru 87 godina koja je slepa i nepokretna, niko ne želi već nedeljama da preuzme iz bolnice, potvrđeno je "Večernjim novostima" u Zdravstvenom centru.

Prizor od koga suze kreću na oči, ne ostavlja ravnodušnim zaposlene na Internom odeljenju, koji brinu o ovoj ženi koja je majka šestoro dece. Kažu da je starica ćutljiva i tužna, ali da oni na sve načine pokušavaju da pozovu decu koja žive u Prvoneku planinskom delu nadomak Vranjske Banje, pišu "Novosti".

Jasmina Ristić glavna sestra Zdravstvenog centra u Vranju, kaže da je rad na ovom slučaju u toku , te da je kontaktiran i Centar za socijalni rad. Zaposleni pričaju da se ovakav slučaj nebrige od strane najbližih ne pamti u ovoj zdravstvenoj ustanovi i da oni veruju daće neko od šestoro dece preuzeti brigu o bolesnoj majci, kojoj je zdravstveno stanje trenutno stabilizovano i nema potrebe za hospitalizacijom.

Starije osobe u Srbiji suočavaju se s brojnim ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim izazovima, a žene su u znatno lošijem položaju.

I dok životni vek i kvalitet života starijih raste u svim razvijenim zemljama, u našoj svaka deseta stara osoba živi ispod granice siromaštva, više od 11.000 osoba starijih od 65 godina prima socijalnu pomoć, a skoro pola miliona starih osoba u našoj zemlji imaju minimalnu penziju, navodi se na sajtu Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Inače, 1. oktobra ustanovljen je kao Međunarodni dan starih. 

Izvor: Novosti, BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh