Društvo

ROK OD 72 SATA: Ako ste došli u kontakt sa osobom obolelom od morbila ili ste u riziku, MMR vakcina je OBAVEZNA. A nje za odrasle ima samo u privatnim klinikama

Photo: shutterstock ilustracija

Šta raditi ukoliko ste došli u kontak sa osobom obolelom od morbila, ukoliko ste u riziku, ili ste zabrinuti jer imate bebu mlađu od godinu dana?

- Svaka osoba koja je došla u kontakt sa osobom obolelom od morbila, a rođena je pre 1993. godine, ima rok od 72 sata da primi MMR vakcinu, koja će je zaštititi od oboleljenja. Najpre se radi provera imunog sistema, odnosno test za utvrđivanje IGG antitela na virus morbila. Ukoliko se utvrdi da antitela nema, ili da su u "sivoj zoni", preporučuje se primanje MMR vakcine. Ukoliko se vakcina primi u roku od 72 sata, velika je verovatnoća da do oboljenja neće doći, kaže za BKTVNews epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog doktorka Ivana Begović Lazarević.

Foto: Pixabay

Ona preporučuje i da test na IGG antitela uradi svako ko smatra da je u riziku od dobijanja morbila.

Ono što je problem je što odrasle osobe (starije od 1993. godišta), čak i one za koje se utvrdi da nemaju IGG antitela, u državnim zdravstvenim institucijama ne mogu da prime MMR vakcinu. Prema programu obavezne imunizacije, u državnim zdravstvenim insitucijama svake godine se nabavlja samo onoliko vakcina koliko je potrebno deci kojoj je vreme da se vakcinišu.

Građanima tako ostaju samo privatne klinike, u kojima je moguće primiti MMR vakcinu, po cenu od oko 5.000 dinara.

Doktorka Ivana Petrović, medicinski direktor privatne klinike "Belmedik" za BKTVNews kaže da je nedavno imala konktakt sa pacijentom obolelim od morbila, a da nije znala da le je kao dete primila vakcinu, ili je preležala male boginje.

-Većina građana se ne seća da li su preležali morbile, niti su u mogućnosti da imaju uvid u karton vakcinacije kako bi proverili da li su vakcinisani ili nisu, da li su primili jednu dozu vakcine ili nijednu. Ukoliko je došlo do kontakta sa obolelom osobom, ili ste u riziku od oboljenja, preporuka je da se obavezno uradi analiza krvi na IGG antitela. Ukoliko je vrednost antitela povećana (iznad 250 jedinica), znači da ste ili primili vakcinu, ili ste ranije preležali morbile, što znači da vaš organizam ima imunitet. Ukoliko je ta vrednost manja,  a pogotovo ako ste u riziku ili imate bebu mlađu od godinu dana koja još nije primila vakcinu, onda se svakako preporučuje davanje MMR vakcine, kaže doktorka Petrović.

Prema preporukama proizvođača MMR vakcine, rok od kontakta sa obolelom osobom do primanja vakcine je sedam dana.

- Ukoliko ste Vi ili Vaše dete vakcinisani u roku od 72 sata od kontakta sa obolelim od malih boginja, vakcina će Vam donekle pružiti zaštitu od bolesti. Naravno da je najveće dejstvo ukoliko se vakcina primi odmah. Ukoliko se čeka poslednji, sedmi dan, postoji mogućnost da dođe do oboljenja, ali sa znatno blažom kliničkom slikom, kaže doktorka Petrović.

Pored nevakcinisane dece i odraslih, od virusa morbila ugroženi su i svi građani rođeni između 1971. i 1993. godine, a koji su od tog virusa zaštićeni smo jednom dozom cepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simtomi. U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge. Druga solucija je da im klinički tok bolesti bude blaži.

Građani, koji su rođeni pre 1971. godine zaštićeni su od morbila, samo ako su ih ranije preležali. Vakcinacijom nisu zaštićeni, jer tada nije ni postajalo cepivo protiv morbila.

Izvor: BKTVNews/T.M.S.
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh