Društvo

Spomenik Juriju Gagarinu simbol bratskih odnosa Srba i Rusa, i nova tačka na turiskičkoj mapi Beograda

Photo: BKTVNews

Odbornici Skupštine grada prihvatili su odluku da Beograd dobije spomenik Jurija Aleksejeviča Gagarina, prvog čoveka koji je poleteo u svemir.

Podizanje spomenika u istoimenoj novobeogradskoj ulici finansiraće "Karić fondacija".

Zamenika šefa poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Rusijom u Skupštini Srbije Dragomir J. Karić kaže da mu je drago što je grad Beograd prepoznao njegovu ideju da prestonica postane bogatija za spomenik ovog velikana.

"Inicijativa za podizanje spomenika velikom ruskom pilotu Juriju Gagarinu, potekla je u cilju ojačavanja veza dva bratska naroda, Srba i Rusa. Sa Fondom Vladimir Hrabri, sa kojim Karić fondacija aktivno sarađuje već 25 godina, dogovorili smo se da zajednički uradimo spomenik Juriju Gagarinu. Spomenik je završen, i verujem da ćemo ga najkasnije do kraja juna montirati i urediti park oko njega u istoimenoj ulici na Novom Beogradu", rekao je Karić.

Kaže da ni u jednom trenutku nije sumnjao u pozitivna rešenja gradskih i opštinskih vlasti, koje su odmah podržale ideju na čemu im je izuzetno zahvalan. Karić je istakao da će spomenik Gagarinu biti nova tačka na trusitičkoj mapi srpske prestonice.

"To će biti na jednom prelepom mestu odmah do biznis centra Piramida. Biće uređen i park u kome će biti postavljene klupe i fonatana. Grad Beograd dobiće još jedan lepo uređen prostor, na kome će se okupljati građani svih generacija, organizovaće se brojni kulturni događaji. Porodica Karić, Karić Fondacija, i ja lično ponosni smo zbog toga", zaključio je Karić.

Jurij Gagarin bio je prvi čovek koji je otputovao u svemir 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok I.

U letu koji je trajao 108 minuta, Gagarin je napravio i prvi krug oko Zemlje. Gagarin je poginuo 1968. godine u tragičnom padu aviona kojim je pilotirao, a nakon toga njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin. Sahranjen je na Crvenom trgu, u zidu Kremlja.

Odbornici Skupštine grada prihvatili su i odluku da Beograd dobije spomenike Janošu Hunjadiju, poznatijem kao Sibinjanin Janko, čije će podizanje na Zemunskom keju finansirati ambasada Mađarske.

Izvor: BKTVNews/A.A.
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh