Društvo

Stigao vam je poziv za vojnu obuku? BKTVNews vam otkriva šta to znači! (FOTO)

Photo: Arhiva

Redakciji BKTVNews javilo se nekoliko desetina građana koji tvrde da su dobili poziv za višednevnu vojnu obuku, ne znajući o čemu se tačno radi.

Poziv je izazvao paniku i brigu, te su mnogi ovo prokomentarisali kao posledicu trenutne političke situacije u regionu.

"Šokirao sam se kada sam ugledao poziv za vojnu obuku. Vosjku sam služio pre više od 10 godina i nije mi jasno zašto bih se opet javljao. Iskreno, nije mi svejedno", priča V.K. (31) iz Beograda.

Ipak, razloga za strah nema. Kako nezvanično saznajemo iz dobro obaveštenih krugova bliskih Vojsci Srbije, reč je o redovnom pozivu koji se  šalje na određenom uzorku. Muškarci stariji od 30 godina, svake godine dobijaće rešenje o prevođenju u rezervni sastav i samim tim poziv za višednevnu vojnu obuku.  Reč je o zakonskoj obavezi koja se redovno sprovodi.

Šta sad ovo znači? Ministarstvo odbrane hitno poslalo poziv svim punoletnim licima u Srbiji!

Iako je služenje vojnog roka obustavljeno, svaki građanin ima dva zadatka vezana za odbranu zemlje. Prvi, da se upiše u vojnu evidenciju (sa 18 godina) i drugi, da služi u rezervnom sastavu (počev od navršene 30. godine života) kako bi bili na raspolaganju civilnim službama. Međutim, ono što je ne manje važno je da zakon predviđa sankcije za one koji odbiju da se odazovu pozivu Vojske Srbije.

Podsetimo, BKTVNews je još u januaru mesecu pisao o ovoj temi i objasnio građanima da je reč o redovnoj proceduri, a ne o vanrednim pozivima i da nejasno tumačenje zakona o ukidanju vojske iz 2011. godine nepotrebno unosi paniku.

Izvor: BKTVNews/M.A.A.
Pratite BKTV News na VIBERU:
23 Komentara


Na vrh