Društvo

Pucnjava na frontu u Donbasu! Najpoznatiji srpski borac ranjen! (FOTO)

Photo: Vikipedija

Srbin Dejan Berić, koji ratuje na strani ustanika u Donbasu, ranjen je na frontu, objavljeno je na društvenim mrežama.

"Naš brat i ustanik Deki ranjen je u poslednjoj borbi u nogu. Kost nije zakačena. Deki je naš. Pravi Srbin. Pravi Rus“, objavljeno je na profilu za koji Sputnjik piše da pripada poznatom piscu Zaharu Prilepinu, a koji je, kako navode, i oficir Donjecke Narodne Republike.

Osim toga, i sam Berić je na društvenim mrežama objavio da je ranjen.

"Toliko je letelo na sve strane da je prosto neverovatno da je pogodilo samo u nogu. Sam bog spasio. Mesec i po kako kažu doktori van stroja. Sreća kost nije zakačilo", naveo je Berić na Fejsbuku.

Svim srpskim dobrovoljcima koji ratuju kako u Ukrajini tako i u Sriji će se prema zakonu koji zabranjuje ratovanje na stranoj teritoriji suditi po povratku u Srbiju.

Beogradske "Večernje novosti" navode da je Berić "najpoznatiji srpski borac u Donbasu".

Ratovanje u inostranstvu je prema zakonu u Srbiji krivično delo.

Prema pomenutom zakonu, svako ko i dalje učestvuje u ratu ili oružanom sukobu van Srbije biće kažnjen sa šest meseci do pet godina zatvora ako je učestvovao kao pojedinac. Ako učestvuje u grupi, predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, dok je za organizatore propisana kazna od dve do 10 godina, piše u zakonu koji sankcioniše ratovanje na stranoj teritoriji.

Ista sudbina čeka i ranjenog Berića koji je na ratištu čak i odlikovan zbog ubijanja ukrajinskih snajperista i obaranja špijunskih dronova. Berić je bio zarobljen u julu 2014. godine na putu između Luganska i ruske granice. Njegova sloboda je otkupljena, tako da je nastavio da se bori.

Javnosti je poznat i Radomir Počuča, bivši voditelj TV „Pink“ i bivši portparol PTJ-a, koji je uhapšen 2016. prilikom povratka sa ratišta u Ukrajini. On se nagodio sa tužilaštvom priznavši krivicu za šta je osuđen na godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: B92/Sputnjik/Večernje novosti
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh