Društvo

STRAVA I UŽAS: Ovaj narod u Srbiji otkopava pokojnika 7 dana posle sahrane!

Photo: wikipedia

Na seoskim grobljima u istočnoj Srbiji nalaze se ogromne grobnice koje izgledaju kao kuće, opremljene, prostrane, neretko sa hranom i vodom, baš kao da u njima pokojnik boravi svakodnevno.

Reč je o vlaškim običajima!

Neke ožalošćene porodice "večnu kuću" pokojnika opremaju skupocenostima. Najskupljim nameštajem,  tehnikom, svim neophodnim stvarima za pravi život. Neki toliko daleko idu da dovode vodu i struju u grobnicu.

U selu Prahovu nalazi se jedno takvo neobično groblje. Većina grobova građana je u obliku malih crkava, ali ima i pravih dvorana u koje može da stane i stotinu ljudi!

Vlasi tradicionalno neguju kult mrtvih, na mnogima nerazumljiv ili bar čudan način.

Kinesko groblje koje je toliko luksuzno da ljudi u njemu žive (FOTO/VIDEO)

Jedan od najmorbidnijih običaja u ovim selima je otkopavanje pokojnika sedmog dana po sahrani. To se činilo da bi ga još jednom „obgrlili“ sunčevi zraci, a familija umila i očešljala.

groblje za fejs

Na sahranama kod Vlaha, ono što najviše zbunuje, svakako je običaj da na pomenima i sahranama svira muzika. Dešava se čak da oni koji pokojnika ispraćaju na večni počinak sa svećama u rukama i kolo zaigraju.

OVO MENJA SVE U ŠTA SMO DO SAD VEROVALI: Drevno groblje otkrilo najveću misteriju Biblije (FOTO)

Na groblja u Timočkoj krajini i to ne samo seoska, već i gradska, na sahranama i pomenima iznosi se hrana koja se daje za pokoj duše preminulog. Na stolovima su razne đakonije - od predjela, gibanice, sarmi pa sve do pečenog praseta i jagnjeta i na desetine vrsta kolača. Rodbina i prijatelji moraju za pokoj duše da probaju od svega po malo, a obrok se kasnije nastavlja u kući pokojnika.

Vlasi u svom etnosu praktikuju i pomene članovima familije koji su preminulim i pre više decenija. Uz obaveznu muziku i kolo sa pokojnikovom slikom na čelu, članovi familije igraju, a tom prilikom i daruju svakoga ko igra u kolu. Ovakvi pomeni koštaju i više desetina hiljada evra i predstavljaju određenu vrstu prestiža jer se porodice takmiče koja će bogatiji i raskošniji pomen napraviti.

 

Izvor: BKTVNews, BEST
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh