Društvo

Ukoliko se veći broj dece ne vakciniše, epidemija malih boginja će tinjati celo leto

Photo: Shutterstock/Ilustracija

Jedini način da se bolest spreči je vakcinacija, ne postoji drugi način, kaže epidemiolog prof. Zoran Radovanović.

Prema Radovanovićem rečima epidemija malih boginja u Srbiji jenjava, a kako će dalje biti zavisi od obuhvata dece predškolskog uzrasta vakcinacijom.

Kaže da su se poslednjih meseci roditelji okrenuli struci i nauci, prihvatili njihove poruke, vakcinišu decu MMR vakcinom i da zahvaljujući tome epidemija posustaje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" od početka oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovao 4.740 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih slučajeva zbog komplikacija te bolesti. Petnaesta žrtva morbila bila je jedanaesetomesečna beba iz Doljevca.

Da li će epidemija prestati ili će da "tinja" tokom celog leta Radovanović kaže da zavisi isključivo od roditelja i odaziva na vakcinaciju dece između dve i sedam godina.

"Ukoliko u toj populaciji bude visok obuhvat vakcinacijom onda smo mirni, ukoliko ne bude onda će epidemija tinjati celo leto", kaže naš sagovornik.

Dodao je da bi u slučaju ponovnog pada broja vakcinisane dece, sa dolaskom hladnih dana i polaskom đaka u školu, mogla da se očekuje ponovo epidemija.

"Nadamo se da tako nešto neće da se desi, da će ovaj period do jeseni da se iskoristi da deca između dve i sedam godina budu u što većem broju zaštićena", naglasio je Radovanović.

Podseća da je za dobar "imunološki bedem nacije" potrebno da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto, ali da to ne podrazumeva da u jednom delu zemlje bude dobar odaziv na vakcinaciju , a u drugom loš.

ROK OD 72 SATA: Ako ste došli u kontakt sa osobom obolelom od morbila ili ste u riziku, MMR vakcina je OBAVEZNA. A nje za odrasle ima samo u privatnim klinikama!

"Ne sme da postoje džepovi, jer na tim teritorijama će žarište da se održava i odatle da se širi. Ne sme biti područja gde će obuhvat biti 50-65 odsto", poručio je Radovanović.

Najmlađa obolela osoba od malih boginja u Srbiji imala je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 32 odsto je bilo bolnički zbrinuto, a od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 510 obolelih osoba.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh