Društvo

Veliki uspeh za srpsku kulturu: Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Photo: BKTVNews

Najrasprostranjenija tradicionalna narodna igra na teritoriji cele Srbije- kolo upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Odluku o upisu kola na Uneskovu lisu, izuzetno vitalanog elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, danas je doneo Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

"Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu. U narednom periodu intenziviraće se aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea kako bi se što više elemenata našeg bogatog kulturnog nasleđa našlo na Uneskovim listama i kako bi Srbija bila zastuljena u istoj meri kao naši susedi, jer srpska kultura svakako ima šta da ponudi", navodi se u saopštenju Etnografskog muzeja.

FOTO: Etnografski muzej u Beogradu

Takođe, upis elementa njegovim nosiocima, a naročito mladim ljudima, omoguaćva da shvate važnost sopstvene tradicije i da se posvete očuvanju elementa i sopstvenog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas. Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

FOTO: Etnografski muzej u Beogradu

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh