Društvo

Virus Zapadnog Nila širi se Srbijom, kod ovih osoba ubod komarca može biti fatalan

Photo: pixabay

Simptome virusa Zapadnog Nila, koje prenose komarci, oseti tek savaka peta zaražena osoba i to kao blaži grip. Najugroženiji su najstariji teško oboleli sugrađeni. 

Vitalno mogu da budu ugroženi jedino teški hronični bolesnici i najstariji deo populacije, jer kod njih, zbog slabijeg imuniteta, bolest poprima ozbiljniji tok i, ako izostane adekvatno lečenje, može da dovede i do smrtnog ishoda.

"Većini populacije, zdravoj i u kondiciji, kao i deci, ne preti gotovo nikakva opasnost", jasna je Snežana Medić, epidemiolog iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IJZV za "Novosti".

"Stariji bi trebalo da povedu računa da ne izlaze u sumrak i u ranu zoru, treba da nanose sredstva za odvraćanje komaraca, kao i da stave mreže na prozore i vrata.

Virus Zapadnog Nila, podsećamo, detektovan je u dva uzorka komaraca, koji su sakupljeni sa 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima u drugoj polovini juna. Zaraženi komarci nađeni su u Vidovdanskom i naselju Sajlovo.

Ekipe “Ciklonizacije”, kako objašnjava menadžer Dario Aćimović, kontroliše širenje opasnog virusa u populaciji komaraca na celoj teritoriji Novog Sada.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012, mada se pretpostavlja da je bio prisutan i ranije. Jedini efikasan način borbe protiv prenošenja na ljude jesu preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične granice.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi.

Biolog dr Ivan Aleksić iz Zavod za biocide i medicinsku ekologiju nedavno je izjavio da su prvi zaraženi komarci registriovani krajem juna i to u Beogradu na tri lokacije - Sremčica, Leštane, Grocka, zatim u Pančevu na četiri lokacije i u Zrenjaninu na jednoj lokaciji.

Izvor: Novosti
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh