Ekonomija

Kreće izradnja autoputa Ruma-Šabac, za koji smo dobili kredit od 210 miliona evra

Photo: Tanjug/ Filip Kraincanic

Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, koji će graditi azerbejdžanska kompanija "Azvirt", mogla bi da počne već u prvoj polovini sledeće godine, konstatovano je na prvom sastanku Radne grupe za realizaciju tog projekta.

"Srbija i Azerbejdžan imaju prijateljske i dobre ekonomske odnose, a posao koji započinjemo nastavak je dogovora koji su postigli predsednici Srbije i Azerbejdžana.

Projekat saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica od velikog je značaja za Srbiju i zadatak radne grupe je da pripremi sve za realizaciju projekta i da on bude realizovan na vreme", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je predsedavala sastanku Radne grupe.

FOTO: Putevi Srbije

Ona je dodala da će se u narednom periodu paralelno raditi na zaključivanju sporazuma u vezi sa finansiranjem ovog projekta i na izradi projektno-tehničke dokumentacije, u čemu će učestvovati i "Azvirt", saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

Kredit od 210 miliona evra

Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao je da je doneta odluka da se Srbiji dodeli kredit od 210 miliona evra i da je azerbejdžanska strana spremna da pomogne u pripremi projektno-tehničke dokumentacije.

Zajednički su konstatovali da bi radovi na izgradnji mogli da počnu u prvoj polovini sledeće godine.

Novih 80 kilometara 

Novi put koji će povezati Rumu, Šabac i Loznicu biće nastavak brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora.

Ukupna dužina ove saobraćajnice je oko 80 kilometara, od čega je 25 kilometara dužina budućeg auto-puta Ruma-Šabac, a brze saobraćajnice Šabac-Loznica 55 kilometara.

Srbija i Azerbejdžan potpisali su 2012. godine Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, čiji cilj je da se unapredi bilateralna ekonomska i tehnološka saradnja, uključujući i saradnju u oblasti razvoja, pripreme studija i projekata i realizaciju infrastrukturnih projekata.

Izgradnja brze pruge do Budimpešte

Ministarka Mihajlović danas je razgovarala i s ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, uključujući izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

FOTO: Pixabay

"Srbija je počela radove na dve deonice i potpisala komercijalni ugovor za treću deonicu, i želimo da vidimo da projekat napreduje i sa mađarske strane, budući da je reč o zajedničkom kinesko-mađarsko-srpskom projektu koji će bolje povezati ne samo naše dve zemlje, nego i čitav ovaj deo Evrope", rekla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade, Pinter je informisao Mihajlovićevu o aktivnostima koje se preduzimaju na realizaciji projekta gradnje brze pruge na teritoriji Mađarske, gde se očekuje da do kraja godine počnu radovi na rekonstrukciji.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisanog između vlada Srbije i Mađarske na zajedničkoj sednici u februaru, kao i o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma.

Među temama sastanka bila je i saradnja dve zemlje u oblasti vodnog i drumskog saobraćaja, uključujući rešavanje problema dugog zadržavanja na najprometnijim graničnim prelazima, dodaje se u saopštenju.

Izvor:
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh