Ekonomija

Tabaković:Bitkoin nije jedinica mere vrednosti robe i usluga

Photo: Tanjug/Sava Radovanovic

Guvernerka se osvrnula na digitalnu valutu - bitkoin. Narodna banka Srbije će dobiti besplatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatim, ali se globalno dnevno njime u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

"Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti", rekla je Tabaković na prvom BIZIT okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine", održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 procenata transakcija u EU trgovinama obavlja putem keša, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o saradnji srpskog kartičnog sistema DinaCard i kineskog China UnionPay-a, guverner je navela da će Narodna banka Srbije dobiti besplatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

"Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo", izjavila je Tabaković.

Podsetila je da China UnionPay drži u svetu preko 50 procenata kartica, odnosno da je izdala preko 6,5 milijardi kartica.

 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh