Politika

Brnabić i Borisov: Odlični odnosi sa Bugarskom, podrška Sofije evropskom putu Srbije

Photo: Vlada Srbije

Srbija je zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou, i važno je da se takav trend nastavi, naglasila je premijerka Brnabić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, saradnji u procesu evrointegracija i daljem unapređenju u oblasti ekonomije.

Evropska komisija predlaže: Srbija članica do 2025.godine

Predsednici Vlade Srbije i Bugarske razgovarali su o predsedavanju te zemlje Evropskom unijom naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

FOTO: Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju sa medijima

Brnabić je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU. Ona je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Dobre vesti iz Brisela: Srbija otvara još dva poglavlja

Predsednica Vlade je i konstatovala da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Vlade je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

Premijerka Srbije je dodala da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reofrmi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri Srbije i Bugarske izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je podvukla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

Brnabić u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Jače regionalne integracije na Balkanu“.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Najnovije

/

Najčitanije

Prognoza

/

Kursna lista

Prognoza
Na vrh