Politika

Dačić odbrusio Amerikancima: "Vaše ekselencije, nemojte biti neoprezni dok ne bude kasno!"

Photo: Tanjug

Izjave Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu "neoprezne" ili "ne baš pažljive", kako kažu američki ambasadori, one su opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

"Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice Velike Albanije? Sigurno bi oštrije reagovali - kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati", istakao je Dačić povodom, kako je naveo, usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani.

On je dodao da, sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će nastaviti sa provokacijama, kao što Musliju nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

"Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru", napomenuo je Dačić.

Jedno je sigurno, takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, i tako dalje, dodao je šef srpske diplomatije.

"Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno", navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je, reagujući na izjave albanskih političara o ujedinjenju delova Srbije sa Albanijom, da ti političari postaju glavna pretnja miru i stabilnosti na Balkanu i Evropi.

Rama poziva na ujedinjenje Kosova i Albanije, srpski državni vrh ga optužuje da izaziva rat! (FOTO)

"Izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije neoprezne"

Ambasador Sjedinjnih Američkih Država Greg Delavi okarakterisao je danas izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije kao neoprezne.

Američka administarcija podržava suverenitet Kosova i Albanije, ali mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju i preteranih reakcija na te izjave, koje miniraju održivi razvoj u regionu, rekao je Delavi za Radio slobodnu Evropu.

Njegova reakcija je usledila nakon što je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane miran, ali da "ukoliko ta nada, odnosno perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Lajmi.net, takođe, izveštava da je američki ambasdaor u Albaniji Donald Lu kritikovao premijera Albanije Edija Ramu zbog date izjave.

On tvrdi da takve izjave ugrožavaju stabilnost u regionu i evropski put i Kosova i Albanije.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh