Politika

Amerika "napala" Vladu Srbije za korupciju, Dačić odgovorio: Okrenite se sebi, nismo mi izmislili poreske rajeve, nego vi!

Photo: Vikipedija

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije danas želeo u Vašingtonu da komentariše tvrdnje o korupciji nekih članova srpske vlade, dodavši da nije Srbija izmislila poreske rajeve.

"Interesantno je što pitate samo za srpsku vladu, a ne i za druge u regionu. Ima i drugih primera", rekao je Dačić na panelu o biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu u okviru konferencije Atlantskog saveta u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje o korupciji u vladi u koju su navodno umešani ministri Nenad Popović i Aleksandar Vulin.

"Kad je reč o Nenadu Popoviću, nije on izmislio poreske rajeve. Vi ste ih izmislili", rekao je Dačić.

Kako je istakao, nije Srbija izmislila poreske rajeve.

"Neka se oni koji nam dele lekcije okrenu sebi i vide da korupcija nije izmišljena na Zapadnom Balkanu. Vi ste samo malo mudriji. Vi ste je učinili legalnom", rekao je Dačić.

Ono što se zove posredovanje kod vas je legalno, a u našem slučaju je korupcija, naveo je on i dodao da su neke zemlje od toga napravile ekonomsko čudo.

Dačić: Kosovo će ući u UN, al' malo sutra!

Kad je reč o stranim donacijama koje primamo uslov je da postoje konsultantske usluge, a kada je reč o privatizaciji dobro je deliti lekcije da sve treba privatizovati ali, podsetio je Dačić, kad je izbila ekonomska kriza mnoge zemlje su pribegle intervencijama.

"Pitali ste me o korupciji. Nemam ništa protiv da o tome govorim, ali nisam ovde došao da polažem račune", rekao je Dačić.

"SAD velike, ali veličina se pokazuje odnosom prema malim!"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas se u Vašingtonu osvrnuo na neprijatnost koju putnici iz našeg regiona imaju kada dolaze u SAD.

FOTO: Vikipedija

"Ja uvek kad dolazim u SAD prisiljavam sebe da budem ovako dobar, ali uvek me iznerviraju svojom negostoljubivošću i načinom na koji tretiraju putnike iz našeg regiona, uključujući političare", rekao je Dačić na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu, u okviru konferencije Atlantskog saveta.

Kad bi smo mi, naveo je Dačić u prepoznatljivom maniru, tretirali tako njihove ministre ili premijere ili predsednike, to bi bio svetski problem.

"Znam da je Amerika velika, ali veličina se pokazuje i po tome kako se odnosite prema malima. Zato kad dođete u Srbiju svako od vas je njegovo kraljevsko visočanstvo gost i to ćete da naučite u našem regionu i zato vas pozivam da dođete", rekao je šef srpske diplomatije.

"Ako drugi ne smeju da vam kažem, ja ću da vam kažem. Rekao sam vašima da je ''Junajted erlajns'' najgora kompanija", kazao je Dačić obraćajući se domaćinima u svom prepoznatljivom, duhovitom maniru, što je izazvalo smeh u publici.

Zbog toga kako tretira putnike iz našeg regiona, na aerodromu u Frankfurtu, došlo mi je da se vratim u Beograd, a došao sam zbog vas, naveo je on.

"A Stejt department, ako je ovde prisutan, to nek ubeleži, jer sledeći put kad dođe vaš predstavnik, provešće se isto kao i mi. A vi u Crnoj Gori ako ne smete to da im uradite, prebacite ih na Beograd", rekao je Dačić, što je opet izazvalo smeh u publici.

Dačić je istakao da i dalje želi dobre odnose sa Amerikom i pozvao je američke investitore da ulažu u ovaj deo Evrope, napominjući da je "naš region mnogo gostoljubiviji od vašeg".

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, poručio je danas da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona.

Govoreći na panelu posvećenom biznisu i investicijama zapadnog Balkana, u okviru konferencije Atlantskog saveta u Vašingtonu, Bedžet Pacoli, prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova, izjavio je da veruje da region Zapadnog Balkana može ekonomski da napreduje.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
4 KomentaraNa vrh