Politika

Ðorđević: Srbiju i Alžir veže neraskidivo i jako prijateljstvo

Photo: Tanjug

Zoran Ðorđević, ministar za rad, prisustvovao je danas svečanosti povodom 55. godišnjice nezavisnosti Alžira.

On je rekao da Srbiju i Alžir veže neraskidivo i jako prijateljstvo bazirano pre svega na ljubavi prema slobodi i otporu prema tlačenju i stranoj opresiji. Đorđević je istakao da je sada kao ministar za rad svestan novih oblasti u kojima odnosi dve zemlje mogu da se razvijaju.

"Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala alžirsku privremenu vladu, a vi ste nam pružili podršku nakon poplava pre nekoliko godina i želim da u ime vlade zahvalim Alžiru što pomaže našem narodu i što ste uvek tu da nas hrabrite kada je teško", rekao je Ðorđević.

Na skupu je predstavljena i knjiga "Alžir - Beograd: jubilej prijateljstva 1962-2017", za koju je ministar Ðorđević napisao predgovor, a on je istakao da je 55 godina od nezavisnosti i 55 godina prijateljstva Srbije i Alžira.

"Kao ministar odbrane uverio sam se u kvalitet nase saradnje, vrlo sam ponosan što je Alžir ukazao poverenje Srbiji s kojom blisko sarađuje u oblasti vojne industrije. Preneću ministru Vulinu naše dobre odnose i siguran sam da će i on nastaviti naš put saradnje", rekao je Ðorđević.

On je govor završio citatom Voltera da sve vrednosti ovog sveta ne vrede kao jedan prijatelj dodavši da Srbija danas ima mnogo prijatelja i da je siguran da je Alžir jedan od njih.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šešub rekao je da Alžir za razliku od drugih kolonizovanih zemalja svoj nacionalni praznik ne proslavlja na dan kada je posato nezavisna zemlja, već dan kada je narod pokazao prvi otpor i uzeo oružje.

"Današnji dan je i dan sećanja na borce koji su umrli za nezavisnost i suverenitet Alžira", rekao je Šešub.

On je dodao da je podrška bivše Jugoslavije borbi Alžira bila od velike važnosti i da knjiga "Alžir - Beograd: jubilej prijateljstva 1962-2017" treba da sačuva sećanje ta tu saradnju i istorijsko prijateljstvo dve zemlje.

Da li će Srbija dobiti novi Ustav?

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh