Politika

Han o otvaranju poglavlja: Srbija ima još izazova; Joksimović: Pokazali smo da smo stabilna zemlja!

Photo: Tanjug/Ilustracija

Komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravio je večeras u Briselu to što je Srbija otvorila nova dva poglavlja - 6 i 30 - u pregovorima sa EU i naglasio da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Otvaranje ovh poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović posle Međuvladine konferencije.

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da "izazova još ima".

"Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca", poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU.

On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja a večeras otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.

Prema njegovim rečima, u pripremi je otvaranje i drugih poglavlja, a do tada posebno se treba usredsrediti na vladavinu zakona.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han odgovara da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci.

Smatra da treba biti ambiciozan i "gurati stvari napred".

"Brzina je važna, ali je kvalitet je važniji. To je ono što se računa", kaže evropski komesara i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.

Han je podsetio da je do sada, od 35, otvoreno 12 poglavlja, a privremeno zatvorena dva.

Čestitao je Srbiji i srpskom pregovaračkom timu na uspehu.

Večeras je otvoreno poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, kaže Han.

Takođe se stimuliše privreda, veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija.

"Uz opredeljenost Srbije siguran sam da još poglavlja može da bude otvoreno u narednoj godini", zaključio je Han.

Joksimovic: Otvaranje poglavla poruka da je Srbija stabilna

FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da je otvaranje dva nova poglavlja pozitivna vest, iako do kraja nismo zadovoljni jer smo bili spremni za otvaranje najmanje tri poglovlja.

Joksimovićeva je navela da se otvaranjem poglavlja šalje poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju, uz nadu da zemlja mora i može brže da napreduje na putu evrointegracija.

Ministarka je posle Međuvladine konferencije, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, naglasila da je Srbija od pet pripremljenih poglavlja otvorila dva, koja se odnose na pravo privrednih društava (poglavlje 6) i ekonomske odnose sa inostranstvom ( poglavlje 30).

"Mislim da je veoma važno sto smo otvorili dva poglavlja koja na konkretan način šalju poruku svim potencijalnim investitarima da je Srbija stabilna zemlja koja otvara poglavlja solidnom dinamikom i koja otvaranjem poglavlja pokazuje da postoji dobar mehanizam zaštite za sve one koji žele da investiraju u Srbiju”, poručila je ministarka.

Kada su poglavlje 30 i ekonomski odnosi sa inostranstvom u pitanju to je, prema rečima Joksimovićeve, poglavlje koje će do trenutka članstva nositi brojne obaveze, kao i u jednom trenutku članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Kada postanemo članica EU, u odnosu na obaveze iz ovog poglavlja, imaćemo i pristup novim trgovinskim aranžamanima koje ima i EU. Pred nama je proces usklađivanja od nekoliko godina", poručila je Joksimovićeva.

Ona je posle Međuvladine konferencije na kojoj su otvorena dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije poručila da je dinamika u procesu pristupanjanja Srbije EU nastavljena.

"To pokazuje stabilan refoimski proces u Srbiji koji bi trebalo i ubrzati. Pre svega trebalo bi ga ubrzati zbog obećanja koje smo dali našim građanim. Istovremeno, uz sve pozitivne poruke koje su stizle i od predsednika Junkera, gospođe Mogerini i komesra Hana, trebalo bi zadržati kredibilitet i ubrzanjem porcesa koji će biti praćen i ubrzanjem reformi u našoj zemlji", izjavila je ministarka.

Joksimovićeva je najvila revizju Akcionih planova i postavljnje realističnijih rokova kako bi se na optimalan način uskladiile unutrašnje reforme i dinamika otvranja poglavlja u pristupniom procesu.

FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Srbiji treba verovati, ne treba sumnjati u naše evropski put i našu evropsku orjentaciju. Evropski put ima svoje uspone i padove, ali mislim da uz jednu posvećenot sa strane EU i sa naše strane Srbija ima evropsku perspektivu i evropsku budućnost", zaključila je Joksimovićeva.

Ona je pomenula i regionalnu saradnju kao važan nacionalni interes za Srbiju koji bi trebalo napravi stabilan ambijent za bolju ekonomiju, komunikaciju i konekciju u regionu.

"Srbija kao država kandidt ima više obaveza, ali to ne amnestira druge u regionu u pogledu regionalne saradnje koja ne sme biti zamena za pun proces evropskih integracija", naglasila je ministarka Joksimović.

Upitana za usklađivanje Srbije sa EU sankcijama prema Rusiji, ona je naglasila da se to pitanje ne postavlja kroz oblast pregovora u poglavlju 30, već da se odnosi na usklađivanje u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Ministarka za evropske integracije je naglasila da je Srbija svesna da do kraj pregovora mora da u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU i dodala da već u ovoj fazi Srbija pristupnih pregovora Srbija radi na mnogim poljima spoljen i bezbednosne politike kao parner EU.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

Odluka da Srbija danas u Briselu otvori dva umesto tri nova poglavlja ”politička je odluka” zemalja članica EU, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Institut za evropske poslove (IEP) pozdravlja otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, ali ukazuje da je zemlja tek na trećini evropskog puta.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh