Politika

Jovanović: Kosovo je sve veći teret Srbiji!

Photo: Tanjug/Filip Krainčanić

Otvaranje nova dva poglavlja na putu priključenja Srbije Evropskoj uniji predstavlja pozitivan korak u približavaju punopravnom članstvu EU, ocenio je večeras predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, ali i naveo da je jasno da otvoreni kosovski problem predstavlja sve veći teret za našu zemlju.

Jovanović u saopštenju ističe da poruka koju smo dobili u Briselu govori da, i pored dva otvorena poglavlja, postoji nezadovoljstvo odnosima koji vladaju između Beograda i Prištine, "što je rezultat zastoja u pregovorima i odsustva konkretnih rešenja".

FOTO: Tanjug/Filip Krainčanić

On smatra da raste pritisak vodećih zemalja u Evropi da se ovo pitanje što pre reši.

Prema njegovim mišljenju, Srbiji je potrebna jasnija spoljnopolitička orijentacija i tvrdi da "političko kalkulisanje, neuspela strategija neutralnosti i odustvo hrabrijih odluka ima svoju visoku cenu u našim odnosima sa zemljama Zapada".

Lider LDP kaže da pozitivna vest iz Brisela zato nosi i opomenu, "jer je izvesno da evropska budućnost Srbije zavisi od spremnosti da gradimo partnerstva sa zemljama u okruženju i da je za nas korisnije da budemo deo rešenja, nego da probleme koje imamo činimo još većim".

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

Odluka da Srbija danas u Briselu otvori dva umesto tri nova poglavlja ”politička je odluka” zemalja članica EU, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Institut za evropske poslove (IEP) pozdravlja otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, ali ukazuje da je zemlja tek na trećini evropskog puta.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
1 KomentaraNa vrh