Politika

Ministar Dačić objavio: Još jedna država povukla priznanje Kosova

Photo: Printscreen/Youtube

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje Kosova, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić se sastao sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamedom el Aminom i zahvalio mu što, kako kaže, shvata naše probleme.

"Mi jedni druge pomažemo, podržavamo i naši narodi će imati koristi od ovoga. Želimo da promenimo spisak priznanja koji Priština drži. Oni stalno govore da su to moje laži i klevete. Evo danas mogu da se uvere da je to istina, da su note autentične. Mi nismo protiv Kosova nego protiv toga da je priznanje svršeni čin", dodao je Dačić.

Gost iz Unije Komora kaže da će uvek konsultovati Srbiju na marginama velikih konferencija kako bi potvrdili partnerstvo dve države.

"Za nas Kosovo prestavlja sastavni deo vaše zemlje i podržavamo pregovore koji su u toku kako bi bilo više mira za vašu i zemlje u regionu. Jedino dijalog omogućava da se stvori saradnja između naroda. Moja zemlja je prvobitno priznala nezavisnost, ali sada treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo kohabitacije i mira između vas i suseda u regionu", rekao je Suef Mohamed el Amin.

On je srpskom kolegi uručio notu u kojoj se decidirano kaže da Vlada Komora posle analize povlači priznanje Kosova.

Dvojica sagovornika podsetila su da prijateljstvo dve države datira iz šezdesetih godina prošlog veka i da su Komori u ostvarivanju nezavisnosti i potvrdi terotorijalnog integriteta imali veliku podršku ondašnje Jugoslavije, a danas i Srbije. Zato su dogovorili proširenje saradnje na svim poljima.

To je deseto povlačenje priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine. Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između severoistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika (procene u 2016. godini). Glavni grad je Moroni.

Izvor: RTS
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh