Politika

"Najviše problema ćemo imati u rešavanju pitanja granica!"

Photo: Tanjug/Dimitrije Goll

Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, ali sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vucić, komentarisući svoje razgovore tokom današnjeg, prvog dana posete Hrvatskoj.

Najviše problema očekuje u rešavanju pitanja granica, jer su tu, kako je rekao za TV Pink, stavovi potpuno suprotni.

Analitičar Dušan Proroković izjavio je juče da se očekuje da prilikom posete Zagrebu predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvori pitanje granica, koje se, prema njegovim rečima, u Hrvatskoj već dugo zloupotrebljava u njihovoj unutrašnjoj politici.

"Mislim da će nas u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati", zaključio je predsednik i podsetio sta su sve bile teme njegovih danasnjih razgovora sa zvaničnicima u Zagrebu.

Kako je primetio, o mnogim temama nisu mogli da se saglase i to, kako je ocenio, nije nikakva novost.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"Nije novost da poptuno drugačije vidimo sve sto se odnosi na problem granice. Mi se pozivamo na Zakon o ustanovljenju Vojvodine, smatrajući da je on jaci od katastarskih knjiga na koje se pozivaju u Hrvatskoj. Tu su jos i i neki papiri koje su nasi potpisivali, neke gluposti iz 2002. i 2003. godine", naveo je Vucić, ali i dodao da će razgovori na tu temu potrajati jos dve godine, a zatim, ako nema rešenja, obe strane su se saglasile da o tom pitanju odluči neka ad hok arbitraza ili neki stalni organ.

Kad je reč o nestalima, Vučić je ponovio da će naredne nedelje primiti delegaciju njihovih udruženja.

Dodao je da je danas hrvatskoj predsednici predao dokumantaciju o tri nestala lica, sto je, kaže, važno za tri porodice, te dodao da Hrvati spremaju da isporuče veće rezulate za Srbe.

"Ali, mi ćemo morati da to probamo da resimo. To je još oko dve hiljade slučajeva koji su nereseni", rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, u razgovorima se pre svega govorilo o budućnosti, napretku ekonomije, dobri su bili razgovori o pravima manjina...

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Na opasku da je srpska strana bila spremna za razgovore o pravima manjina, te da je i hrvatska predsednica pohvalila ono sto je učinjeno nakon Deklaracije iz Subotice, Vučić je rekao da je to nesto što je bila nasa obaveza, te da nije predmet samohvale.

"To su naši građani, treba da za njih učinimo to sve da budu zadovoljni, uradićemo još više, a i hrvatska predsednica i premijer su obećali da će u svim srpskim selima u Hrvatskoj Srbi imati vodu već ove godine, 2018", rekao je Vucić.

Nekakav pomak smo napravili, razmena raste, za pet godina porasla je 62 odsto, a zamislite kakav bi rast bio da su nasi politicki odnosi bili bolji, primetio je predsednik Srbije i dodao da ne može da kaže da je preeveliki optimista, ali da se nada, te da je optimista pre svega po pitanju ekonomsije.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"Uveren sam da će biti jos bolji ekonomski odnosi, tu sam najsigurniji, a najviše skepse imam prema pitranju granice", zaključio je.

Upitan da li je premijer Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete, Vučić je odgovorio da jeste, ali da je on primetio da će onda srpska strana imati svoje zahteve, te da će time biti otvorena Pandorima kutija, a da nam sve to sigurno sada ne treba.

O atmosferi u kojoj je dočekan, Vučić je rekao da ga nije previše uznemirila, da je važnije sto su rezultati razgovora dobri, a da je hrvatskoj predsednici zahvalan na hrabrosti da ga pozove, te na tome sto se dostojanstveno ponasala.

"Ona je, naravno stitila interse svog naroda, a ja svog", ocenio je Vucić i dodao da je bilo razgovora i o situaciji u regionu, s obzirom da i "jedni i drugi imamo interese i sve vise stvari će nas ubuduće samo spajati, a ne razdvajati", zaključio je.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh