Politika

Plenković: Pitanje ratne odštete... Vučić: Ne bih to pokretao, izgubićete!

Photo: Tanjug/AP/Darko Bandic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara.

Vučić je posle sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga "otpratili" pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti.

Predsednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali "o mnogo čemu", a na ponovljeno pitanje - potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti:

"Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković", rekao je Vučić.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju", dodsao je.

Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgovorio: "O svemu ćemo uvek da razgovaramo."

Predsednica Hrvatske, koja je i pozvala Vučića u posetu, izjavila je ranije da izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu razgovora.

Plenković, koji nije dobro primio poziv predsednice srposkom predsedniku, od početka je insistirao da će pokrenuti i to pitanje.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dvije države - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE", zabeležio je hrvatski premijer na svom tviter nalogu.

Vučić je uoči posete rekao da na Plenkovićevom mestu ne bi pokretao to pitanje, jer Hrvatska može više da izgubi, nego da dobije, što bi mogao da potkrepi "hiljadama argumenata".

Mediji u Srbiji su naveli da Hrvati traže Srbiji 32 milijarde evra, a da su dužni 40 milijardi evra Srbiji, takođe na ime ratne odštete.

Na tviter profilu predsednika Srbije pre nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano:

"Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo", navodi se na tviter profilu predsednika Srbije.

Plenković je inače dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsednik Vucić.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh