Politika

"Prišao mi je i predstavio se da je sa Kosova, ostao sam zatečen!" Ko su braća Barjaktari i kako je Dačić reagovao?

Photo: Vikipedija/Ilustracija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je nedavno srpskoj javnosti da je bio ne malo "zatečen" na sastanku sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom, u Vašingtonu, kada mu je čovek koji je sedeo pored američkog zvaničnika prišao, predstavio se i rekao da je - sa Kosova.

Reč je o Iljiju Barjaktariju, koji je trenutno desna ruka Mekmastera i njegov čovek od poverenja.

Mediji, međutim, otkrivaju da postoji još jedan Barjaktari, Iljber, na ne manje važnoj poziciji u vašingtonskoj administraciji - direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

Amerika "napala" Vladu Srbije za korupciju, Dačić odgovorio: Okrenite se sebi, nismo mi izmislili poreske rajeve, nego vi!

Braća Bajraktari, Albanci, poreklom iz Prištine, radili su i u administraciji bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, a i sada imaju značajne uloge u Vašingtonu.

Dačić: Ne bojim se to ni u Americi da kažem - bombardovanje Srbije je ratni zločin!

Oni su svojevremeno emigrirali u SAD kao 20-godišnjaci i u početku su im prijatelji i poznanici pomogli da nađu poslove i apliciraju za američke univerzitete, piše portal Medium.com.

Vremenom, postali su američki državljani i dobili priliku za ozbiljniji angažman.

Tako Ilji i Iljber Barjaktari danas svakodnevno informišu svoje šefove o spoljnopolitičkim pitanjima i akcijama povezivanja odeljenja Bele kuće, obaveštajne zajednice i drugih institucija.

FOTO: Government.ru

"Oni su se opredelili da pomognu oblikovanju uloge Amerike u svetu kroz odbrambenu i spoljnu politiku, nikad nisam čuo za priču o dvojici braće koji igraju tako važnu ulogu iza scene u Pentagonu", rekao je 2016. godine Karl Vug, nekadašnji savetnik ministra odbrane, zadužen za strateške komunikacije, a sada zaposlen u Nacionalnom Savetu za bezbednost.

Dačić nakon sastanka s Mičelom: Minimum zajedničkog interesa doprinosi stabilnosti u regionu!

Iljija Bajraktarija zvaničnici Bele kuće opisuju kao "čuvara kapije" za savetnika za nacionalnu bezbednost, jer ima uvid i odobrava sve zahteve i podatke koji Mekmasteru stižu.

S druge strane, Iljber je visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

Braća Barjaktari se pominju i u domaćoj javnosti.

Dačić poručio Americi: Nema mira na Balkanu dok ne nađete zajednički interes sa Srbijom!

O njima je pisao portal Republika. rs, koji ih laskavo naziva "glavnim krojačima međunarodne i bezbednosne politike SAD", otkad ih je na čelne pozicije pri ministarstvu odbrane Amerike doveo savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster.

Taj portal navodi da su se braća "vinula u zvezde" u vreme administracije bivšeg predsednika Obame, a da sada, zahvaljujući savetniku za nacionalnu bezbednost, određuju navodno najvažnija pitanja politike Donalda Trampa, uključujući i ona vezana za Balkan i Srbiju.

Kako se navodi, njihov jak uticaj može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije, koji je imao priliku da se susretne sa njima tokom posete Vašingtonu, odnosno tokom susreta sa Mekmasterom.

"Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno", rekao je nedavno Dačić.

FOTO: Tanjug/Igor Skendžić

Prilikom nedavne posete potpredsednika SAD Majk Pensa balkanskim državama, pratila su ga braća Bajraktari, koje je Pens na poseban način predstavljao, posebno kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, naglasivši da je srećan što ima priliku da obavesti lidere Kosova da u Beloj kući sede dva čoveka poreklom s tog područja.

Portal Medium.com piše da je mlađi brat Iljber diplomirao na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Belom kućom i Ministarstvom odbrane, dok je stariji Ilji završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom.

Postali su državljani SAD 2004. godine, a 2007. već su postali javni službenici.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh