Politika

Putin stiže na vojnu paradu, pred njim 100 tenkova i nove rakete

Photo: Alexei Nikolsky, Sputnik, AP

Pred liderom Rusije i zvanicama iz više stranih država biće priređen spektakularan nastup oklopnjaka i borbenih vozila.

Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na kojoj će pred predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvanicnicima predstaviti svoje najnovije naoružanje, pišu "Novosti".

Kako navodi list, na paradi će defilovati čak 100 tenkova.

Prema informacijama "Novosti", na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate "Srbija" prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije u sklopu aranžmana koji obuhvata i nabavku jos cetiri "miga-29".

Vučić: Idem na Kosovo gde ću izneti detalje plana za južnu srpsku pokrajinu

Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje kao i najnovije pojačanje iz sveta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minksu.

Dogovor sa Belorusijom drugi je po vaznosti sporazum u domenu obnove resursa nasih oružanih snaga, piše list.

Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsednika Putina pre dve godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova "T 72C" i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2 . Ova vojna tehnika remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za Novosti, naći će se i helikopteri. Nacelno je dogovorena kupovina tri visenamenske letilice "MI 17" kao i četiri helikoptera "MI 35" "leteće oklopnjace".

Sledeća godina biće kljucna za naše oruzane snage posebno ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće ekadrila od cak 14 "migova 29" .

Pored ruskih leteće i devet "Erbasovih" helikoptera koji će biti raspoređeni ne samo vojsci već i policiji, navode u vojnom vrhu.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh