Politika

"Radnici izmanipulisani, iza štrajka u Fijatu se krije loša namera!"

Photo: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ekskluzivnom intervjuu za RTS kaže da Vlada najiskrenije i sa jasnim namerama pokušava da nađe rešenje za slučaj "Fijata", čiji su radnici od 27. juna u štrajku. Smatrama da su radnici "Fijata" izmanipulisani , poručuje premijerka.

Ana Brnabić je gostujući u emisiji "Oko ekonomije" rekla da je kao predsednica Vlade u problem štrajka u "Fijatu" ušla iskreno, ali je dodala da smatra da iza štrajka postoji ozbiljna loša namera.

"Mislim da postoji politički interes iza ovoga i da su radnici izmanipulisani", naglasila je Brnabićeva podsećajući da je ekspoze pred poslanicima iznela 28. juna, a da je štrajk počeo 27. juna.

"Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehničku vladu?", upitala je Brnabićeva.

Napomenula je da je u poslednjih 10 dana njen šef kabineta imao više od 23 razgovora sa predsednikom Štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem, od čega je 10 tokom jučerašnjeg dana.

"Koja je tu namera – da kažete radnicima da Vlada nije tu za vas? Ušla sam u razgovore čistih namera, bili smo tu ako treba u sedam ujutru, ako treba uveče", istakla je Brnabićeva.

Vučić: Štrajk u Fijatu već košta državu, molim večeras za rešenje; Ne obećavam, garantujem da ću...

Prema njenim rečima, manevarski prostor vlade nije velik, ali da je dovoljan da se uradi nešto konstruktivno.

"Otkako je nova vlada izabrana, stalno radimo na rešavanju problema štrajka. Imali smo stalnu komunikaciju sa štrajkačkim odborom, dolazili su kad god su pozvali. Predsednik štrajkačkog odora kaže da vlada preko medija komunicira, kaže da komuniciramo samo sa 'Fijatom', a ne sa odborom. Meni su to neverovatne stvari, ne znam kome ide ta poruka", rekla je Brnabićeva istakavši da je imala do sada tri sastanka.

Nismo uspeli da nađemo rešenje koje bi bilo pobeda za sve nas, rekla je premijerka dodajući da nasuprot tome postoji šum u komunikaciji sa štrajkačima.

"Imali smo stalnu komunikaciju, mogli su da dolaze kad god god su pozvali, a imali smo jedno saopštenje u kome Štrajkački odbor navodi da vlada komunicira preko medija. To su meni neverovatne stvari, ja ne znam kome ide da poruka, mi ne možemo da komuniciramo", naglasila je Brnabićeva.

Predsednik Štrajkačkog odbora kaže da ne komuniciraju sa Vladom, a oni komuniciraju direktno sa mnom, kaže premijerka.

"Od kada sam preuzela funckiju imali smo sastanak 6. jula, u petak 7. jula u 17 časova, u subotu 8. jula - to je bio famozni sastanak kad sam ih pozvala, a predstavnici sindikata Nezavnisnost se nisu odazvali a imaju nameru da komuniciraju sa vladom. Desetog jula u 23 časa imali smo razgovor do 01.00, a sutradan 11. jula je moj šef kabineta sa mojom savetnicom otišao u Kragujevac", ukazala je premijerka.

Rekla je da je "Fijat" "sedeo sa sindikatima od 9. do 21 juna". "Dvadeset prvog juna sindikati kažu da napuštaju pregovore ako im se ne poveća osnovna platu", rekla je premijerka dodajući da je poslednjih osam meseci "Fijat" dva puta povećavao platu svim radnicima.

Brnabićeva je rekla da su sindikati 21. juna napustili pregovore oko novih ugovora i 27. krenuli u štrajk u vreme kada se formira nova vlada i kada niko ne može da razgovara sa njima.

"Do trenutka kada imate novu vladu imate četiri puna dana prekida proizvodnje. Gde je tu dobra namera da sednemo zajedno, da se dogovorimo i izborimo što bolja prava?", upitala je Brnabićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike Fijata i vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

Štrajkači prve i druge smene Fijata u Kragujevcu odlučili su velikom većinom glasova da nastave protest, dok će u utorak biti održana i protestna šetnja.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: RTS
Pratite BKTV News na VIBERU:
6 Komentara


Na vrh