Politika

Rama otvoren: Možemo da sarađujemo sa Srbijom

Photo: Printscreen/YT/KESHILLI MINISTRAVE

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za italijanski list "Republika" izjavio je da su Albanci narod koji je u Evropi najnaklonjeniji EU i da je sa Srbijom moguća saradnja i pored toga što je "Kosovo tačka neslaganja".

Rama se u Rimu danas sastao sa premijerom Italije Paolom Ðentilonijem i tom prilikom dao intervju u kojem je upitan da objasni šta znači njegova tvrdnja da se nakon ratova 90-ih godina prošlog veka balkanske zemlje transformišu "iz neprijatelja u susede" i kakav odnos Albanija ima sa Srbijom.

Rama je naveo da je on "pre četiri godine bio prvi albanski premijer koji je posetio Beograd od 1946" i da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić bio prvi koji je došao u Albaniju za poslednjih 60 godina".

"Radimo na ambicioznom planu sa ciljem ukidanja carinskih stopa, olakšavanja trgovine i to će nam korak po korak pomoći u prevazilaženju naših razlika i rešavanju naših sporova. Kosovo je tačka neslaganja, ali se bavimo time, možemo sa sarađumemo", kazao je Rama.

On je rekao da "Albanija i Albanci ostaju zemlja i narod najnaklonjeniji Evropi".

"I to nije samo zato što želimo da postanemo punopravni član političkog i ekonomskog bloka koji osećamo kao svoj dom i koji će pomoći našem razvoju, našoj stabilizaciji. To je i zato što je Balkan i dalje region u kojem je sećanje na evropske ratove i dalje živo. Istorija može da se ponovi, a EU je nastala i duguje svoj uspeh tome što je garantovala evropskim narodima mir i prosperitet nezabeležen u prošlosti", naveo je albanski premijer.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh