Politika

Rama: Veliko hvala Vučiću, ali najbolje bi bilo da prizna Kosovo!

Photo: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas nadu da će Beograd i Priština kroz dijalog pronaći rešenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

Rama je, u izjavi srpskim novinarima na marginama Samita NATO u Briselu, izrazio veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na uloženim teškim naporima da se ide u ovaj proces i da se on završi rešenjem.

Ukazao je da između Beograda i Tirane postoji saglasnost da se ne „slažu oko ishoda“.

„Ja mislim da je puno priznanje nezavisnosti Kosova jedino rešenje ovog dugog konflikta i jedini način da se prevaziđe krvava prošlost i sukobi“, kaže Rama.

FOTO: Tanjug/AP/Giannis Papanikos

Ocenio je da je sve u rukama „dva predsednika i dve strane“, dodajući da je Albanija veoma zainteresovana da se dođe do rešenje.

Istovremeno naglašava da Albanija ne govori u ime Kosova, već u korist Kosova.

„Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu. Ali naše viđenje je da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu, i na Balkanu“, poručio je Rama.

Na molbu da prokomentariše njegovo viđenje situacije u kojoj se čini da Priština pravi jedan korak napred i dva unazad, na primer nasiljem nad Srbima i Markom Ðurićem, Rama je kazao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

„Iz vašeg ugla se čini da Priština pravi korak napred i dva unazad, a iz ugla Prištine da Beograd pravi korak napred i dva unazad. To pokazuje da dijalog nije lak, već da je težak. Sva događanja su deo prirodnog puta, na kojem ništa nije lako“, tvrdi Rama.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Izrazio je uverenje da kada postoji volja postoji i put da se dođe do rešenja.

„Znam da nije lako za mog prijatelja predsednika Sbrija i poštujem njegove napore, kao i što je definitivno priznao da pitanje Kosova ne može ostati kako jeste, jer status kvo ne bi doneo ništa građanima Srbije“, objasnio je Rama.

Ohrabrio je obe strane, kako kaže, da idu napred i podvukao da podržava dijalog.

„Nadam se da će Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji imati mnogo bolji život posle rešenja pitanja Kosova. Želeo bih da vidim da Albanci u Srbiji budu poštovani kao Srbi na Kosovu, što nije slučaj“, tvrdi Rama.

Tači: Opozicija ne može da ugrozi moju poziciju u dijalogu

FOTO: Flickr

Predsednik prvremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, izjavio je da opozicija ne može da ugrozi njegovu poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Kako je prenela KTV, Tači je ponovo pozvao opoziciju na političko jedinstvo kada je reč o dijalogu sa Beogradom.

"Jedno je jasno, niko ne može sam da vodi pregovarački proces, ali je još jasnije da niko ne može da stavi veto i blokira ovaj proces", rekao je Tači izrazivši zabrinutost da Priština, kako je rekao, rizikuje da propusti ključni trenutak za okončanje dijaloga.

Tači o Srebrenici: Ne smemo zaboraviti počinioce ovog zločina... Srpske vojne jedinice i one u Beogradu!

Tači je rekao da to pre svega rade oni koji se zalažu za vanredne izbore.

Ponovo pozivajući na jedinstvo, Tači je reka da "svi politički lideri treba da preuzmu odgovornost u ovom važnom procesu i da istovremeno deliti njihove zasluge.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh