Politika

SAD izdale hitno naređenje Srbiji: Uhapsite dvoje radikala!

Photo: Pxhere/Tanjug/Ilustracija

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na sednici SB UN u Njujorku Srbiju da sprovedu nalog Haškog tribunala i uhapsi članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

"Pozivamo vladu Srbije da sarađuje sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapsenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini", rekla je Mišel Sison, predstavnica SAD na na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran poslednji izveštaj o radu Haškog tribunala.

Radeta i Jojić su optuženi za uticanje na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Ona je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno nasleđe.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH.

Američka predstavnica rekla da Haški tribunal ostavlja za sobom nasleđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu da odgovaraju pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona.

Takođe je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

"Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno možemo da postignemo meru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine", rekla je američka predstavnica.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, tokom sastanka sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, pozdravio je stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika povodom prvostepene presude generalu Ratku Mladiću.

Mehanizam za krivične sudove preuzeo je slučaj protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića od Haškog tribunala, koji je okončao svoj rad prošle sedmice, saopšteno je iz Haga.

Podsetimo, Haški tribunal saopštio je da je, žalbenom presudom u predmetu protiv Jadranka Prlića i drugih, posle 24 godine završio sa radom i da će i formalno biti zatvoren 31. decembra.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh