Politika

Vučić i francuski senator: Dugoročni mir od ogromnog značaja za ceo region

Photo: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dugoročni mir i stabilnost bili bi od ogromnog značaja za bolji život građana i ekonomije regiona, kao i ulazak Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom.

Vučić je naveo da je s Kadikom više nego ikada ranije razgovarao o ekonomiji. Srpski predsednik je francuskog senatora opisao kao političara posvećenog očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu koji odlično poznaje region.

"Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima, dijalogu Beograda i Prištine, koliko je potrebno i lekovito bilo za sve nas da imamo dugoročni mir, stabilnost koji bi značili bolje živote, ekonomije, ulazak i Srbije i drugih zemalja u EU. Dobili smo punu podršku senatora Kadika na putu evropskih integracija", naglasio je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je zamolio Kadika da predsedniku Francuske Emanuelu Makronu prenese pozdrave i najavio da će šef francuske države u Srbiju doći početkom decembra.

"To će biti velika i veoma važna poseta za nas", ukazao je Vučić.

Istakao je da je ulaganje francuske kompanije "Vansi", koja upravlja beogradskim aerodrom, veoma važna, jer je aerodrom prvo lice zemlje koju svi vide kada dolaze. To, prema rečima predsednika Vučića, predstavlja ogroman podsticaj za druge francuske investitore.

Vučić je napomenuo da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa Francuskom u prvih šest meseci za devet odsto i podsetio da je prošle godine iznosila 995 miliona evra, izrazivši uverenje da će svakako ove godine preći cifru od milijardu evra.

Otkrio je i da je senatora Kadika iznenadilo kada je sinoć razgovarao sa francuskim investitorima, jer je prvi put video ljude iz malih i srednjih preduzeća koji pokazuju značajan interes za ulaganje u Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je, što se nas tiče, Francuska Srbiji prijatelj iz davnina. Podsetio je da se na Kalemegdanu uskoro otkriva rekonstruisani spomenik, u čiju rekonstrukciju su uložile vlade obe zemlje.

"Večerašnji dolazak unuke Franša D' Eperea ovde pokazuje da ponovo pravimo odnose koji su bliski i govore o zajedničkoj budućnosti, a ne samo prošlosti dve zemlje", istakao je predsednik Srbije.

"Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi, mislim da će ostati bez srca", poručio je Kadik, navodeći da se izuzetno cene napori koje Srbija ulaže na putu ka EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kadik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao podršku Francuske u iznalaženju rešenja za KiM koje će, kaže, osnažiti stabilnost regiona.

Francuski senator je naveo da su napori koje Srbija čini na putu ka EU veoma uočeni i da su razgovori koje su imali omogućili da se "francuski pogled na stanje na Balkanu dalje razvija".

Dačić tvrdi: Tači sigurno neće posetiti Preševo, lažna vest

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh