Politika

Vučić o predstojećoj poseti Kini: Jedna od najznačajnijih, ikada 

Photo: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao, kako ekonomski tako i u političkom smislu.

"Ponosan sam na činejnicu što ću se po peti put sastajati sa predsednikom Kine Si Ðipingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom“, rekao je Vučić nakon obilaska KBC Zemun.

On je istakao da je izuzetno srećan zbog toga, ali ne zato što je to čast lično zbog njega, već zbog naše zemlje, jer će tokom posete biti potpisano deset veoam važnih aranžmana.

S tim u vezi je podsetio da treba da bude potpisan preliminarni ugovor sa Šandong kompanijom oko investicije od miliajrdu doalra u Zrenjanin, kao i sa Ziđinom za RTB Bor.

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijardu minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

„Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru, kao što smo oko Železare u Smederevu“, naglasio je on.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

„To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznacajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bi znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta“, naglasio je on.

Vučić: U Njujorku, na UN, najverovatnije premijerka

Vučić je rekao da će u Njujork na Generalnu skupštinu UN putovati najverovatnije premijerka Ana Brnabić.

On je, nakon obilaska KBC u Zemunu, rekao novinarima da još nije sasvim siguran, ali da je verovatnije da će u Njujork putovati premijerka nego on.

„Iako su mi mnogo sastanaka zakazivali, prosto želim da budem više u zemlji. Uveren sam da će ona obaviti dobar posao i da će na jednakio dobar način našu zemlju zastupati“, rekao je Vučić dodajući da će konačnu odluku doneti za dva do tri dana.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh