Politika

Vučić poručio Hrvatima: Nisam nikakav četnik

Photo: Tanjug/Dimitrije Goll

Komentarišući proteste za vreme njegove posete Zagrebu predsednik Srbije Aleksandar Vučić  rekao je da ga oni nisu uznemirili. 

On je poručio hrvatskom narodu da on nije nikakav četnik,  i da to nije bio niko u njegovoj porodici, koja je stradala u oba prošla rata.

On je, na zajedničkoj konferecniji za štampu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da ne zna koliko je ljudi bilo na protestima, ali da je usput video neke ljude sa parolama na kojima je pisalo „Konju ne laži“, nešto o izvinjenju, kao i „četnik-početnik“, te „Barabo vrati se u Srbiju“.

„Nisam se strašno uznemirio. Ovde me je na pristojan dobar i gostoprimljiv način dočekala predsednica Hrvatsle. Rekli su mi da je na protestima bilo više stotina ljudi. Svako neka radi svoj posao. Neka protestuju, to je demokratsko pravo“, kazao je predsednik Srbije.

On je istakao da je proteklih dana mogao čuti uvrede na svoj račun i da želi građanima Hrvatske da poruči da nije nikakav četnik, niti da mu je iko u porodici bio.

„I u prošlom ratu i pretprošlom je porodica Vučić stradala. Ne znam da je iko od članova moje porodice u bilo kakvom zločinu učestvovao“; podvukao je Vučić.

Istovremeno je poručio da, ako je nekome lakše da tim uvredama ostvaruje političke poene, neka nastavi tako.

Predsednica Hrvatske je rekla da je demokratsko pravo protestovati, i da je to običaj u svim demokratskim zemljama.

„Međutim, ne mogu podržati vređanje i govor mržnje. Izražavanje mišljenja mora biti na kulturan i prihvatljiv način, bez ekcesa i narušavanja javnog reda i mira“, podvukla je ona.

Grabar-Kitarović je srpskoj javnosti poručila da se ne sme dopustiti da nam „pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku".

"Politiku i međudržavne odnose moramo mi, koji smo izabrani i ogromna većina građana koja podržava posetu predsednika Vučića, kreirati, zato što moramo da razgovaramo o pitanjima koja opterećuju naše odnose i moramo raditi na boljitku naših država i naroda.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh