Politika

Vučić s senatorom Džonsonom: Posle dosta vremena, neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda

Photo: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa senatorom Ronom Džonsonom, rekao da i američkog senatora trenutno više brinu politička nego ekonomska pitanja.

Džonson je istakao da će američka administracija podržati i dati prostor predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

"Ako bi bio održiv mir u regionu, ne bi bilo nikakvih problema za ekonomiju u budućnosti", rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči o daljem unapređenju odnosa SAD i Srbije. "U svim društvenim oblastima ima mnogo prostora za unapređenje", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda.

"Mi nemamo uvek u svemu i po svim pitanjima iste stavove, ista mišljenja, naprotiv, ali danas o svemu tome razgovaramo i trudimo se da pronađemo zajednike imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevaziđemo teškoće koje su postavljale barijere u prošlosti između nas, da ih prevazilazimo i da napravimo najbolje odnose između Srbije i SAD", istakao je Vučić.

Istakao je da je upoznao senatora Džonsona i o poseti KiM.

"Vidim da i ambasada SAD, pa čak i gospodin Džonson, su bolje upoznati sa sadržajem mog govora nego oni koji bi trebalo, oni koji su morali da slušaju ili bar pročitaju to što sam govorio", rekao je Vučić.

Ukazao je da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona i iz Evrope i iz sveta.

"Ljude koji bi zaista hteli da čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara, zarad svojih politika koje i nisu baš pokazale naročiti uspeh", dodao je Vučić.

Rekao je da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

Vučić kaže da Srbija poštuje Džonsona i da njegove reči sa poštovanjem slušaju u našoj zemlji.

Rekao je, takođe, da je to treća poseta Džonsona Srbije i da pokazuje čvrsto opredljenje i želju da se ubrzano razvijaju odnosi dve zemlje.

FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi", rekao je Vučić.

Naveo je da se Džonson koliko je to moguće zalagao svojim znanjem, autoritetom da pomogne stvaranje okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema Beograda i Prištine.

Ukazao je da je sa Džonsonom uvek najbolje razgovrati o ekonomskim pitanjima pošto je zaista ekspert u toj oblasti.

Vučić je zahvalio Džonsonu na poseti i na tome što je uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija.

Dodao je i da će imati radnu večeru, kao i da ih očekuju i drugi sastanci.

Džonson: Nećemo nametnuti rešenje, daćemo prostor Vučiću

Američki senator Ron Džonson istakao je večeras da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

"Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe flesibilno rešenje", rekao je Dzonson i dodao:

"Imate hrabrog lidera. On želi najbolje srpskom narodu", kazao je Džonson, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Srbije.

FOTO: Tanjug/Darko Vojinović

Izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta može da računa, kaže, na svu njegovu podršku.

"Daću sve od sebe da vam dam podršku, kao i ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem, ljudima na Kosovu i u Srbiji, koji se bore za mir i stabilnost", poručio je on.

Džonson je istakao da američki narod želi da vidi Srbiju uspešnu.

"Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari - mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da dižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumite da je to nestso što želimo za vas", podvukao je on.

Džonson je čestitao Vučiću na ekonomskom napretku Srbije, rekavši da SAD vole da vide to.

Podsetio je da je američka administracija nedavno ugostila srpsku premijerku Anu Brnabić i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića povodom 100-te godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući.

"Lepa je slučajnost što se to dešava u trenutku kada postoji mogućnost napretka Srbije i može dati rešenje za dugotrajni problem, da se pomogne da se stabiliše ne samo Srbija, već ceo Balkan", objasnio je on.

Džonson je istakao da je SAD jasno koliko je Srbija bitna za uspeh balkanskog regiona u celini, kao i važnosti da se kosovski problem reši.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh