Politika

Vučić: U teškoj smo poziciji ako se UN povuče sa Kosova

Photo: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi odluka o povlačenju civilne misije UN sa Kosova i formiranju kosovske vojske dovela Beograd u tešku poziciju u kojoj nema izbora, osim da štiti svoju zemlju i narod.

"Nadam se da nas niko neće dovesti u tu poziciju", rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom.

Vučić je izjavio da, ako Kosovo bude primljeno u Interpol, Albanci više neće želeti da o bilo čemu razgovaraju, već će se okrenuti ostvarenju članstva u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i UN.

Onda ćemo doći u ćorsokak, rekao je Vučić. On je naveo da prijem Kosova u Interpol značio 5.000 međunarodnih poternica za Srbima koji su učestvovali u ratu 1999. godine, što bi stvorilo nove tenzije.

Vučić je ocenio da nedovoljno razumevanje prilika na Balkanu može dovesti do tragičnih posledica.

Stvaranje kosovske vojske bi predstavljalo veliki problem za Srbiju i ceo region. Nemojte nas dovoditi u situaciju da smo saterani u ugao i da samo možemo da se branimo, izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan međunarodni akt koji dozvoljava stvaranje kosovske vojske.

Zabrinuti smo zbog najava da će ta vojska biti formirana do kraja godine, što bi nas dovelo u nemoguću poziciju, izjavio je Vučić.

On je rekao da je Beograd uvek spreman za razgovor, ali da je potrebno kompromisno rešenje i da se ne dogodi da Srbija izgubi sve, a neko drugi dobija sve.

Vučić je izjavio da mu je Van Der Belen rekao da Evropska unija ima unutrašnje probleme, zbog čega Beograd i Priština treba da reše međusobne nesuglasice, što je uslov za članstvo u EU.

Izvor: FoNet
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh