Politika

Zaharova: Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na poštovanju suvereniteta Srbije

Photo: TANJUG/ MSP/ OGNJEN STEVANOVIC

Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, izjavila je danas direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

"Mi ne odstupamo od tog doslednog stava", rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

"Vi nećete imati problema sa tim?"

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati problema sa tim rešenjem.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju "parče papira".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Doslednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i rezoluciju 1244.

Ona kaže da Rusija neće prihvatiti tri stvari - a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučaj u Evropi i da se "izvrću istorijska sećanja".

Đurić o sudbini Kosova: Čeka nas teška borba, neodgovorne izjave dodatno otežavaju

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh