Region

Dug star 4 decenije stigao na naplatu: Uzeli kredit od Jugobanke, sad vraćaju desetostruko više!

Photo: Printscreen

Hrvatska kompanija Brodosplit pre četiri decenije podigla je kredit u iznosu 8 miliona kuna kod Jugobanke, koja je u to vreme bila u vrhu likvidnosti jugoslovenskih banaka.

Nekadašnji bankarski gigant nekako je uspeo da preživi devedesete, rat, raspad SFRJ, mežutim, početkom 2002. desio se stečaj. Ogranak Jugobanke u Hrvatskoj preuzela je Zagrebačka banka kao likvidator, a samim tim dugove i potraživanja.

Kompanija stara skoro sto godina, Brodosplit, pre 4 decenije podigla je kod Jugobanke kredit u iznosu osam miliona kuna. Neplaćeni dug je u međuvremenu porastao skoro 10 puta, na 76 miliona kuna!

Brodosplit je u međuvremenu privatizovan, ali petogodišnji proces restrukturiranja Brodosplita, koji se provodi pod palicom privatnog vlasnika Tomislava Debeljaka i nadzorom Evropske komisije, polako se približava kraju, ali kosturi iz ormara ne prestaju da iskaču.

Ministarstvo privrede zatražilo je od ministra državne imovine Gorana Marića da u državnom portfelju pronađe deonice kojima bi se osiguralo namirenje potraživanja Jugobanke zbog nezatvorenog starog duga po kreditu kojeg je od te banke od kraja 1980-ih imao Brodosplit.

Reč je o dugu od čak 76 miliona kuna, koji je sa zateznim kamatama dosegao stari dug od osam miliona kuna. Budući da nakon privatizacije država u Brodosplitu ima samo jednu deonicu, rešenje se traži kroz namirenje raspoloživim vlasničkim udelima iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju.

Sneg u regionu pričinio štetu: Rušila se stabla, uništeni automobili, nestalo struje

Izvor: Večernji.hr
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh