Region

Hapšenje na Palama: Kod policajca pronađen original Dejtonskog sporazuma

Photo: Pixabay/ ilustracija

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su danas Željka Kuntoša na Palama, kod kojeg je pronađen originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dokument na engleskom jeziku pronađen je u kući Kuntoša, pištu "Novosti".

Tragedija u Podgorici! Profesorka u penziji ubijena u svom stanu, uhapšen njen sestrić!

Kako saznaju "Novosti" radi se o pripadniku MUP-a RS koji je u vreme potpisivanja Dejtonskog sporazuma radio kao obezbeđenje i bio u pratnji Alekse Buhe, tadašnjeg ministra spoljnih poslova Republike Srpske koji je učestvovao u svim mirovnim pregovorima u ime RS. Kuntoš i dan danas radi kao pratilac štićenih ličnosti i aktivan je u službi.

"Osumnjičeni Željko Kuntoš uhapšen je zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe", navode u MUP RS.

Nakon hapšenja i pretresa stana Kuntoš će biti prevezen u Banjaluku na kriminalističku obradu, a o daljim aktivnostima odlučivaće Republičko javno tužilaštvo RS.

Zanimljivo je da se radi o originalnom primerku Dejtonskog sporazuma, izvorno napisanom na engleskom jeziku, a čiji je prevod svaka strana u BiH tumačila na svoj način, a koji je naprasno nestao pre desetak godina.

Godine 2008. bila je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, ali je obustavljena zbog zastare. Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdio je da je original nestao iz arhiva Predsedništva BiH pa je posredstvom Ambasade Francuske 2009. godine u BiH dostavljena overena kopija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao u avgustu da Srbija nema original Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je nakon 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je bivši američki izaslanik Ričard Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije u vreme DOS-a, ranije je izjavio da original Dejtonskog sporazuma nije zatekao kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine.

Izvor: Novosti
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh