Region

Izbori u Crnoj Gori: Do 17 časova glasalo skoro 50 odsto birača, Đukanović uveren u pobedu!

Photo: Tanjug/AP/Risto Božović

 Do 17 sati na predsedničkim izborima glasalo je 49,5 odsto birača, što je više u odnosu na 48,76 odsto, kolika je izlaznost bila na izborima održanim 2013.

Predstavnik DIK-a Mersudin Dautović kazao je da opštinskim izbornim komisijama i DIK-u nije stigao nijedan zvanični prigovor.

Zbog kvarova uređaja za identifikaciju birača, na po jedno biračko mesto u Rožajama broj 35 i na Žabljaku 11, glasanje se odvija uz vizuelnu identifikaciju birača.

"Dan izbora protiče relativno mirno, a građani pokazuju visok demokratski kapacitet. Očekujemo da će se tako i nastaviti", kazao je Dautović.

Inače, prema oceni analitičara manja izlaznost ide u prilog kandidatu DPS Milu Ðukanoviću, dok bi izlaznost od 70 i više posto uslovila drugi izborni krug.

Đukanović uveren u pobedu! 

Kandidat vladajuće DPS za predsednika Crne Gore, Milo Ðukanović, uveren je u pobedu na današnjim izborima za predsednika države, ako ne u prvom krugu, izvesno u drugom.

Đukanović: Srbi ne smeju pobediti u Crnoj Gori, poništiće priznanje Kosova i sankcije Rusiji!

Ðukanović je na biračkom mestu novinarima rekao da je uveren da će Crna Gora nastaviti putem evropskog razvoja.

"Očekujem da Crna Gora danas obavi još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna građana Crne Gore. Tim procesom, njegovim rezultatom, ubeđen sam, Crna Gora će potvrditi da odlučno nastavlja putem evropskog razvoja", rekao je Ðukanović.

FOTO: Tanjug/AP/Risto Božović

Ako, kazao je, ne pobedi u prvom, pobediće u drugom krugu.

Inače, Ðukanović ima čak šest protivkandidata.

Današnje izbore nadgleda preko stotinu stranih posmatrača OEBS-a, kao i više od hiljadu posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Nadležnosti predsednika Crne Gore, prema Ustavu, nisu velike i one se uglavnom svode na protokolarno predstavljanje u zemlji i svetu.

Predsednik Crne Gore imenuje ambasadore, prima akreditive, raspisuje izbore, ukazom proglašava zakone i drugo.

Međutim, zbog činjenice da se predsednik bira neposredno glasovima građana, to mu ipak daje političku moć, odnosno autonomiju u smislu da ima legitimitet izabranog od građana.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh