Region

Požari se ne smiruju na primorju: Vatrena stihija guta Lušticu, evakuisano 80 meštana i turista (FOTO, VIDEO)

Photo: Pixabay ilustracija

Požari u Crnoj Gori, koji su izbili na više lokacija sada su razbuktani u mestu Luštice, a vatrena buktinja je zahvatila zelenilo prema Mirištu, Plavoj špilji i Žanjicama.

U mnogim mestima je prekinuto napajanje električnom energijom i evakuisano je 80-ak meštana i gostiju, a poslati su i avioni za borbu protiv požara.

U gradskoj luci Škver završen je priihvat prve grupe evakuisanih iz uvale Veslo, sela Begovići i Žanjica gde je požar buknuo u nedelju uveče. Oni su smešteni u odmaralištu Vojvodina, hotelu Lajt haus i Institutu u Igalu.

Deo turista jutros evakuisanih sa Luštice, danas su se oko 12.30 sati vratili na Rt Veslo, u svoje kuće, pošto su obavešteni da je situacija na tom delu sada pod kontrolom. Vratili su se brodom "Delfin" a kažu da su zaista zahvalni za svesrdnu pomoć i podršku koju su dobili.

Alarmantno stanje u regionu: Požar bukti u Tivtu, evakuisano stanovništvo (FOTO, VIDEO).

Na licu mesta su bili načelnica Direktorata za vanredne situacije MUP Lidija Petrone, iz sekretarijata za društvene delatnosti Lela Dabižinović, pripadnici MUP-a i Komunalne policije sa načelnicom Marijom Andrić.

Prema rečima Vesne Samardžić opština je obezbedila smeštaj i uputila apel svima koji mogu da pomognu da budu spremni da to i urade ukoliko bude potrebe za dalju evakuaciju.

 

Jedna od turistkinja, Lidija Damjan, ispričala je za Novosti kako je brzina kojom se vatra širila neopisiva.

"Bura je stravično duvala. Imale smo sreću što su kuće ostale, nekako ih je vatra zaobišla. Nemam reči, bilo je toliko vatre i dima , da su se i vatrogasna kola teško probijala", kaže Lidija.

Požari na Luštici i dalje traju. Jak vetar rasplamsava vatru, a najugroženije područje su Begovići, potvrdila je vd načelnica Komunalne policije Marija Andrić.

"Na Ponti Veslo izgorela je sva šuma, srećom nisu kuće", priča paroh luštički Nikola Urdešić inače član dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, koji je stalno na terenu.

"Meštani gase požar pored kuća, iuglavnom svi strahuju jer se vatrena stihija preko Tijesne vale penje prema selu Mardari, Brguli pa ako vetar ne stane brzo će se proširiti. Na ide na dobro, a ako vetar okrene biće još gore", kazao je Uredšić. Potpredsednik hercegnovske opštine Miloš Konjević je takođe na Luštici i kaže da je stanje haotično.

"Apelujem za pomoć i da se uključi što više ljudi u gašenju požara. Kuće su u opasnosti. Tri četiri naselja su ugrožena. Čekamo podršku i iz Podgorice. Apelujem na sve Novljane da dođu", kazao je Konjević.

"Požar koji je izbio pre tri dana na Rosama je bio stavljen pod kontrolu, međutim sinoć (nedelja na ponedeljak) oko 4 sata je izbio novi koji se zbog jake bure veoma brzo širio. Na terenu su bili i vatrogasi, dobrovoljci i meštani i 30 vozila. Vatra se širila do same ponte Veslo. Zahvaljujemo se našim brodarima koji su odmah priskočili u pomoć. Vatra je i dalje aktivna i borimo se. Pomoći iz vazduha nema dok bura potpuno ne stane. Ako bude potrebe tražićemo i međunarodnu pomoć", kaže Aleksandar Škobalj iz Službe zaštite i spasavanja.

Kritično i u Sutomoru: Vatrogasci brane crkvu i kuće od požara (FOTO)

Da nevolja nikad ne ide sama pokazalo se i juče kada se zapalila deponija zelenog otpada u Sutorini. Pripadnici Službe zaštite gase požar, kao i privrednici Herceg Novog ustupili su cisterne i svoje utovarne mašine kako bi se požar što pre ugasio pa je oko 11 sati on stavljen pod kontrolu. Tražili smo pomoć i obratili se Vladi CG , premijeru Dušku Markoviću i ministru Mevludinu Nuhodžiću da se i naša ili avijacija zemalja iz regiona angažuje na gašenju požara an Luštici, rekao je predsednik opštione Stevan Katić.

"Očekujemo da avioni polete oko 13 časova. Nije samo u pitanju Herceg Novi nego i Tivat i zaista je ugrožen i veliki broj kuća i imovine i ulažu se nadljudski napori da bi se to dovelo u red i stavilo pod kontrolu. Na rtu Veslo ne gore kuće, vatrogasci su zatekli jednu nedovršenu kuću koju je zahvatila vatra. Vatrogasci su se probili do uvale Veslo. Evakucija je obavljena sa mora,a naša služba zaštite se uspela probiti do same obale kako bi se kuće odbranile", rekao je Katić.

Izvor: Večernje novosti
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh