Region

Skoplje osudilo paljenje makedonske zastave u Solunu

Photo: AP/Giannis Papanikos

Makedonska vlada osudila je "izolovane incidente".

U saopštenju se posebno osuđuje paljenje makedonske zastave, što se dogodilo tokom protesta povodom novog imena Makedonije i poručilo da će zvainčno Skoplje nastaviti iskreno da gradi poverenje sa Grčkom.

U saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici, Ministarstvo osuđuje "izolovane incidente" izazvane od pojedinaca i grupa u jučerašnjem protestu u Solunu, ocenivši ih kao "politiku mržnje i netolerancije."

Prema fotografijama koje su juče objavili grčki mediji, grupa demonstranata je tokom protesta spalila makedonsku zastavu.

"Vlada nastavlja iskreno da gradi poverenje sa Grčkom , kako bi doprinela dostojanstvenom rešenju svih otvorenih pitanja u interesu građana obeju zemalja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je, kako se navodi, uvereno da su region i Makedonija i Grčka na putu dobrosusedske saradnje koja će rezultirati ispunjavanjem uslova za evrointegracione procese Makedonije, što će doprineti stabilnosti i ekonomskom razvoju celog regiona.

"Većina građana želi bliske i prijateljske odnose koji doprinose unapređenju saradnje i perspektive između dve zemlje ", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema grčkim medijima, na protestu u Solunu učestvovalo je između 90 i 100 hiljada demonstranata.

Proteste su organizovale desničarske nacionalističke organizacije, koje ne prihvataju da se u novom imenu Makedonije koristi reč Makedonija tvrdeći da " Makedonija je bila, jeste i ostaće Grčka ".

Fizički sukob Grka i Makedonaca na demonstracijama! (VIDEO)

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh